Aanhoudingen wegens drugsgebruik op fregat

Zeven bemanningsleden aan boord van het fregat Hr. Ms. Van Speijk zijn door de marechaussee aangehouden. De bemanningsleden worden verdacht van drugsgebruik. Zij moeten het marineschip bij het eerstvolgende havenbezoek meteen verlaten.

Dat heeft de marine gisteren bekendgemaakt. Op verzoek van de commandant van het fregat kwam de Koninklijke Marechaussee gisteren voor onderzoek aan boord. De Hr. Ms. Van Speijk lag op dat moment afgemeerd in de Turkse badplaats Antalya. Vermoedens van de commandant dat er sprake was van drugsgebruik op het fregat bleken bij nader onderzoek gegrond. De marechaussee heeft de zeven bemanningsleden aan boord hierop aangehouden en in verzekering gesteld.

Om wat voor drugs het gaat, wist een marinewoordvoerder gisteren nog niet te melden. Voor harddrugs geldt hoe dan ook ontslag, maar ook het gebruik van softdrugs kan daartoe leiden. De Koninklijke Marine tolereert geen drugsgebruik en blijft daar hard tegen optreden, zo liet ook de bevelhebber gisteren weten.

Het marineschip Hr. Ms. Van Speijk is actief in de strijd tegen het terrorisme. Het keert naar verwachting aan het einde van deze maand terug in de haven van Den Helder. Over vijf dagen meert het fregat af op een onbekende bestemming.