48 uur in Disneyland Parijs

Monique Snoeijen gaat met twee meisjes (1.16 meter en 1.28 meter) naar Disneyland Parijs en neemt boterhamzakjes van thuis mee.

Waarom zo nodig nu naar Disneyland? Is het niet beter te wachten tot de kinderen 1.40 meter zijn, zodat ze tenminste in alle attracties mogen?

Tegen de tijd dat de meisjes lang genoeg zijn voor de Indiana Jones-achtbaan, is Disneyland Parijs misschien al lang failliet. Het gaat namelijk helemaal niet zo goed: de bezoekersaantallen vallen tegen en de verliezen lopen op. Nog even en Dagobert Duck moet zijn geluksdubbeltje aanspreken.

Zeker wel leuk voor de kinderen: de hele dag huggen met hun favoriete Disney-figuren?

Pardon? De meisjes hebben meteen bij aankomst een speciaal Disney-handtekeningenboekje gekocht om de krabbels van Pluto, Mickey, Katrien en Donald te verzamelen. Weet je hoeveel ze er hadden bij vertrek? Twee! Het zal wel met bezuinigingen te maken hebben, maar we hebben die twee dagen geen een Disney-figuur in het wild gezien. Ja, elke ochtend zetten ze er een in de lobby van het hotel neer. Daar kun je dan mee op de foto. (Kosten foto: €16,50.) Verder staan Mickey, Mini en Goofy volgens een strak schema opgesteld op plekken in het park. Daar staat dan natuurlijk een enorme rij kinderen voor. Een keer dachten we Sneeuwwitje `los' te zien. Wij erop af gerend. Toen ze zich omdraaide bleek het een boze heks. De jongste natuurlijk huilen. Misschien had ik van tevoren ook niet moeten vertellen dat in Amerika veel Disney-figuren luizen en schurft hadden gekregen van het speciale strakke (want niet-aftekenende) Disney-ondergoed dat ze moesten dragen. Pas na maanden onderhandelen met de vakbond hadden ze schoon ondergoed gekregen.

Is Disneyland wel te doen in 48 uur?

Als je maar scherp kiest. Voor vertrek de plattegrond bestuderen is aan te bevelen. Je hebt vier `landen' in het pretpark. Ten eerste `Fantasyland', vergelijkbaar met het sprookjesbos van de Efteling. Al is de vlucht van Peter Pan lang zo mooi niet als de Droomvlucht in Kaatsheuvel. Ga in ieder geval zeker mee met de minicruise door sprookjesland. In `Adventureland' staat de boomhut van de familie Robinson en de Indiana Jones-achtbaan (min. lengte 1.40). `Frontierland' is het land van het Wilde Westen met een spectaculaire achtbaan voor kleine kinderen door `een verlaten goudmijn', deels door het donker. Het leukst vonden mijn kinderen in `Discoveryland' de reis aan boord van een ruimteschip. Prachtig was de Prinsessenparade met Tinkle Bell, Sneeuwwitje, Doornroosje en Assepoester. Al wilden de kinderen bij de The Lion King Carnival-parade wel weten waarom alleen zwarte mensen zebra's en apen mogen zijn. Het park ziet er trouwens wel echt heel mooi uit, met het sprookjeskasteel van Doornroosje dat overal bovenuit torent. En het is overal ook zo lekker schoon.

Het schijnt dat `the magic' al in het hotel begint.

Wat heet. Er zijn vijf hotels op het terrein. Allemaal met hun eigen stijl. Wij zaten in New Port Bay, een hotel in Yacht Club stijl. Met uitzicht op Disney-lake. De oudste viel nog bijna uit het raam toen ze een glimp van het meer probeerde op te vangen. Maar het zwembad was heerlijk en je kunt goed eten in het hotel. Helemaal ingericht op kinderen. Kleurplaten, spelletjes, Mickey-pasta, een Mickey-pennetje bij de rekening. Overigens, als je spontaan besluit om die avond in het hotel te eten, dan moet je dat wel een dag van tevoren bedenken. Anders loop je het risico dat je, als je rond etenstijd moe uit het zwembad komt, nog tot half tien moet wachten tot er plek is. Ook voor het ontbijt moet je `om de kans op filevormig te verkleinen' jezelf van tevoren laten indelen in een shift.

Kun je in het park verder goed eten en drinken?

Ach, als je een beetje flexibel ingesteld bent. Want je kunt bijvoorbeeld bij een tentje als Casey's Corner niet een kleine hotdog met friet krijgen, want de kleine hotdag zit in het kindermenu en daar hoort een zakje chips bij. Dus dan moet je de friet apart bestellen en de chips op de koop toe nemen. Maar verder gaat het best. Al kost het een paar centen en is het toch vooral een menu van pizza, koek en pannenkoeken. Een tip: boterhamzakjes van thuis meenemen en die dan aan het ontbijtbuffet in het hotel vullen met broodjes voor tussen de middag.

Gunst, wat Hollands.

Het geeft anders een heel goed gevoel. In Disneyland is het onder tafel vullen van je eigen boterhamzakjes een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Het moet daar namelijk wel erg volgens de regeltjes allemaal. Dan moet je jezelf bijvoorbeeld in Discoveryland op het laatst toch nog opvouwen in een miniatuur ruimteschip omdat de betreffende attractiemedewerker vindt dat de kinderen te jong zijn om alleen te gaan. Ik bedoel: wie is hier de moeder?

Rustig maar

Het spaceship-karretje schommelde niet eens. En dan al die waarschuwingen: `lunch om piekuren te vermijden voor twaalf uur of na half drie', `reserveer tijdig uw ontbijt om filevorming te voorkomen', `voorkom dat u de hele dag met uw aankopen loopt te sjouwen en maak gebruik van de gratis shopping service'. O ja – en als bij uw reisbescheiden de informatie staat: `tot drie uur kunt u uw toegangskaarten voor het park ophalen bij de Donalds Desk naast de hoofdingang, na drie uur gaan de kaarten naar het hotel', denk dan niet – als u om kwart voor drie aankomt – `wat zal ik me haasten, ik pik die kaarten wel bij het hotel op', want dan kunt u die middag dus mooi het park niet meer in, want de kaarten arriveren pas om half zeven bij het hotel.

Het is nogal zwaar gevallen geloof ik. Was je soms alleen met de kinderen?

Klopt. De gewenste ouder-kind-verhouding is hier minimaal 1 op 1. Niet alle attracties zijn voor alle leeftijden even geschikt. In de grand-prix-attractie Autopia mogen kinderen bijvoorbeeld pas als ze 1.32 zijn. En veel attracties zijn voor kleine kinderen veel te eng, zoals bijvoorbeeld de driedimensionale filmvertoning `Honey, I shrunk the Audience' in Discoveryland en eigenlijk bijna alle sprookjes in Fantasyland. Bovendien kun je in het geval van meer begeleiders ook op handige wijze gebruik maken van de fastpass. Bij sommige grote attracties staat namelijk een apparaat waar je een kaartje kunt trekken met daarop de tijd dat je naarbinnen mag. Ondertussen kun je dan wat anders doen en zo hoef je niet een uur in de rij te gaan staan. Als je slim bent, laat je aan het begin van de dag één iemand langs al die fastpass-apparaten racen en kun je daarna van attractie naar attractie hoppen.

Nog leuke souveniertjes gekocht?

Heb ongeveer honderd keer per dag moeten zeggen: `jullie mogen voordat we naar huis gaan iets uitzoeken van tien euro', wat in Disneyland ongeveer gelijk staat aan kindermishandeling. Overal zijn souvenirwinkeltjes. En dan bedoel ik ook OVERAL. Eigenlijk is Disneyland één grote souvenirwinkel. Wel vreemd trouwens dan dat er niet één sleutelhanger met Katrien is te vinden. Wat is er mis met Katrien? Dat zouden wij weleens willen weten. Uiteindelijk gingen we naar huis met een T-shirt, drie sleutelhangers, een tekenboek, een schoenlepel voor vader en een drinkbeker voor een bevriende baby. Echt belachelijk weinig dus, maar het geld was ook echt op. O ja – en we keerden natuurlijk terug met de cowboyhoeden van de Buffalo Bill show.

De Buffalo Bill show?

Het hoogtepunt wat mij betreft. Een wervelende dinner-rodeoshow in een arena met schietende cowboys en indianen op paarden, en met een cowboy-mevrouw die het beste schieten kon. De arena is opgedeeld in vier vakken met vier verschillende kleuren. Wij hadden een blauw lint om onze hoed, dus wij waren blauw. Gedurende de show hitsen de spreekstalmeester en de rodeoclowns de kleuren tegen elkaar op. Intussen eet je uit tinnen pannen. Frisdrank, bier en wijn zijn gratis. Kijk, dan heb je me. Dan wil ik best op verzoek met mijn hoed zwaaien en heel hard `hee-yah'roepen. Geweldige avond was dat.

Was het al met al de moeite waard?

48 uur Euro Disney inclusief treinreis heeft ons voor drie personen ongeveer duizend euro gekost, en dan was één kind gratis en hebben we geen gekke dingen gedaan. Mag ik daarom afsluiten met de woorden van de oudste dochter: `Ik dacht dat Disneyland Resort Parijs' – zo zeggen ze het namelijk steeds op de reclames: `Disneyland Resort Parijs' – iets heel bijzonders was, maar het is gewoon net als de Efteling'. Misschien heb ik mijzelf iets te veel in hun aanwezigheid laten gaan, maar ze geloven nu ook niet meer dat je met Persil Gel (vaak samen met Disneyland in een reclameblok) alle vlekken weg wast. Dat is dan weer winst.

Een bezoek aan Disneyland is het best te boeken via een reisbureau. Er zijn

regelmatig aanbiedingen. De speciale Disney-express stopt voor de ingang van het park. Bij het park is een

parkeerterrein.

    • Monique Snoeijen