Wondermiddel

Op nummer 7 van de Top-50 staat deze week het liedje `I've Got The Music In Me', van Idols. Dit is niet echt een band die `Idols' heet.

Dat zou nogal verwaand staan, als je je groep maar vast De Idolen noemt. `Idols' staat hier voor: de tien laatste kandidaten van de talentenjacht die Idols heet. Dat was een te lange naam voor op het cd-hoesje.

Het lied dat de tien bijna-idolen gekozen hebben is opzwepend en schreeuwerig. Wel twaalf keer achter elkaar zingen ze hard het refrein: ,,I've Got The Music In Me'', en in de rest van het nummer zingen ze om de beurt een paar zinnen. Dat ze dit liedje met deze titel hebben gekozen, is vast geen toeval.

Ten eerste omdat het al een keer eerder een grote hit was. In 1974 om precies te zijn, toen het werd gezongen door de Engelse zangeres Kiki Dee. Voor Kiki was dit nummer haar grote doorbraak; daarna was ze overal beroemd. Dat vinden de tien bijna-idolen waarschijnlijk een goed voorteken.

Ook de tekst van het nummer is toepasselijk. `I've Got The Music In Me' (Ik heb muziek in mij), dat is wat ze ons alle tien graag duidelijk maken: ,,Ik heb muziek in me. Stem op míj.'' Al kun je het een overbodige opmerking noemen. Natuurlijk zit er muziek in een zangeres. Op een sinaasappel staat toch ook niet: ,,Er zit vitamine in mij!''?

Uit de tekst van dit lied kunnen we verder opmaken dat muziek overal goed tegen is. Tegen angst, tegen verwarring, tegen tegenslag in het algemeen. Voor de tien bijna-idols is muziek een soort wonderolie.

Daarom zingen ze: ,,Ain't got no trouble in my life/ No foolish dream to make me cry/ I'm never frightened or worried/ I know I'll always get by'' (,,Ik heb geen problemen in mijn leven/ Geen gekke droom die me laat huilen/ Ik ben nooit bang of bezorgd/ Ik weet dat ik er altijd bovenop kom'') – want er zit muziek in mij!

De tien bijna-idols staan praktisch in het leven. Ze zingen: ,,Als mij iets in de weg staat loop ik er om heen'' (,,When something gets in my way I go around it'') en even later: ,,Ik loop in een rechte lijn, met mijn voeten stevig op de grond'' (,,Gonna move in a straight line/ Keeping my feet firmly on the ground'').

Muziek als wondermiddel tegen problemen, en bedoeld om rechtuit bij te lopen. Maar wacht eens, mag er niet gedanst worden?

Raar ideaal voor een idool.

    • Hester Carvalho