Urban Dance mixt stijlen

Dans in het theater trekt geen jongeren, dus noemen we het `club', zegt directeur Gail Pilgrim van Het Urban Dance Festival dat gisteren in Amsterdam begon.

Midden op het Leidseplein in Amsterdam staan vier jongens gekleed in zwart en rood hun spieren op te warmen. Ze draaien hun polsen, zwiepen met hun heupen, rekken hun kuitspieren. Met tape plakken ze kartonnen platen op de grond. Wanneer uit een kleine box de eerste tonen van de Pink Panter-tune komen, blijven voorbijgangers staan. De dansers van Just 4 Fun stuiteren op één hand, dansen stoere passen en maken wilde headspinners.

Dit is de aftrap van het tweede Urban Dance Festival International In Ya Face georganiseerd door Culture Coalition. Gisteravond waren op vier plekken in Amsterdam voorbeelden van Urban Dance te zien, een dansstroming die wortelt in verschillende culturen. Jongeren in de buitenwijken van grote steden mengen dans uit hun eigen cultuur met de laatste trends uit de wereld van de pop en club.

Niet overal was het zo druk als op het Leidseplein. Het Museumplein was koud en de dansers en Kung Fu vechters trokken weinig bekijks. Later op de avond was de officiële opening in Hotel Arena met als thema `Gangsta'. De openingsact werd verzorgd door de Dynamics Crew uit Brussel met Black Coffee, waarin terrasgasten in Parijs elkaar aftroeven met spectaculaire dansmoves. Ze traden op voor een bijna lege zaal. Pas later kwamen meer mensen, uiteindelijk ruim 150. Gail Pilgrim, directeur van Culture Coalition: ,,Ons feest is van negen tot één, dat zijn jongeren niet gewend. Maar we willen de tijden niet veranderen. Dit is geen doorsnee feest.''

Stichting Culture Coalition wil `een brug slaan tussen allochtone artiesten en theater' en organiseert sinds 1996 hip hop-, breakdance- en andere multiculturele festivals. Urban Dance ligt op het snijvlak van theater en club, zegt Pilgrim. ,,Theater trekt geen jongeren dus noemen we het `club'. En dat is het eigenlijk ook wel, want bezoekers moeten meedoen.''

Pilgrim liet zich niet ontmoedigen door de lage opkomst. Ze stond als eerste te swingen op Michael Jacksons Billy Jean en was enthousiast over bij de Dynamics Crew. Het is moeilijk voor de stichting om te overleven. ,,Ik vind dat Amsterdam door het kunstbeleid sinds vijf jaar achterloopt op bijvoorbeeld Rotterdam. Bovendien ziet de gemeente stijlen als hip hop niet als genre maar als trend.''

In Hotel Arena traden na de Dynamics Crew de Magnificent Four, The Cotton Club en Tango Talks Rene Jey en Gabrielle Nederend op.

Urban Dance Festival 2004. T/m 17 april in de Melkweg, Paradiso en de Utrechtse stadsschouwburg. Inl.: www.culturecoalition.nl