Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Terugblik op de beelden van een jaar geleden toen het standbeeld van Saddam Hussein omver werd getrokken en het verhaal van de Iraakse schilder Yousif Abadi die met zijn schilderijen uiting aan Saddams val tracht te geven. Hij vluchtte naar Nederland toen Hussein aan de macht kwam. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Discussie over de vraag of homeopathie nu wel of niet werkt. Miljoenen mensen zweren bij homeopathische middelen, maar sluitend wetenschappelijk bewijs is nog nooit geleverd. Een onderzoek, op verzoek van de sceptici, komt er niet omdat de Nederlandse homeopaten zich terugtrokken. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Reportage over de besmettelijke ziekenhuisbacterie MRSA en het plan van de terminaal zieke multimiljonair en voormalig tandarts Jacob Gelt Dekker om via RTL4 een opvolger te zoeken voor zijn zakenimperium op Curaçao. Tevens een discussie over de salarissen van ministers met oud-minister De Boer van de LPF. Ned.3, 22.20-22.20u.

DOCUMENTAIRE

De verbouwing. Tweede deel van een serie over verbouwingen gaat vanavond over een dakraam. Ned.1, 19.30-20.00u.

Factor: Concurrentie om het sterfbed. Reportage over de zorg voor stervenden en oneerlijke concurrentie tussen sterfhuizen (bijna-thuishuizen) die als paddestoelen uit de grond schieten. Stervenden kunnen er, geholpen door vrijwilligers, op hun eigen manier doodgaan in huiselijke sfeer. De directeur van het steunpunt vrijwilligers terminale zorg, Hans Bart, uit zijn bezorgdheid. Ned.1, 22.43-23.07u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is o.a. zwemster Inge de Bruijn. De Amerikaanse band 3 Doors Down treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK

John Lennons Jukebox. Over The Beatles lijkt alles al bekend, maar nadat de draagbare jukebox van John Lennon werd gevonden, kwamen toch enige interessante aspecten aan het licht. Gisteren door Henk van Gelder in tv-vooraf besproken. Ned.3, 21.00-22.00u.

FILM

Mars Attacks! (Tim Burton, 1996, VS). In de met sterren bezaaide sciencefictionpastiche is de werkelijke hoofdrol weggelegd voor de marsmannetjes: groengehersende turfjes die niet alleen oorlogszuchtig zijn, maar ook dol op sick jokes. Wie niet opziet tegen een flinke dosis meligheid, ziet een zeer geestige film met cameo-rollen van Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Michael J. Fox, Tom Jones en vele anderen. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

The Associate (Daniel Petrie, 1996, VS). Amerikaanse remake van Franse komedie L'associé (René Gainville, 1979) werd een emancipatorische wraakfantasie. Executive Whoopi Goldberg verschuilt zich achter een fictieve zakenpartner (blank, bejaard en man) om wraak te nemen op alle vernederingen die haar als zwarte vrouw in de zakenwereld ten deel vielen. Net5, 21.55-0.05u., met reclame.

Goodfellas (Martin Scorsese, 1990, VS). Quasi-documentair, schijnbaar los geconstrueerd groepsportret van de New Yorkse maffia tussen 1955 en 1985, als de warme, maar groezelige moederschoot van wanhopig naar respect hakende kleine krabbelaars. Niet-moraliserende film blikt nostalgisch naar de tijd dat extreem egoïsme nog iets bijzonders was. Yorin, 22.00-0.40u.

Things You Can Tell Just by Looking at Her (Rodrigo García Marquez, 2000, VS). Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.53-1.35u.

The Big Chill (Lawrence Kasdan, 1983, VS). Weldadige `ernstige komedie' over de onvoorziene reünie van een zevental dertigers. Nostalgisch rouwbeklag over de geest van de jaren zestig en ontmaskering van actuele desillusies kleuren dit portret van tijdelijk geoperationaliseerde vriendschap. Prachtig spel van Tom Berenger, Glenn Close, Jeff Goldblum en William Hurt. Net5, 0.05-1.50u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van uitgever Henk Hoeks in Nijmegen besprekingen van het boek De natuurlijke historie van de verwoesting van de Duitse schrijver W.G. Sebald (1944-2001) en de film 21 Grams van de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu. Ook een gesprek met kunstcriticus Marcel Vos over Ateliers 63, een opleiding waar jonge kunstenaars les krijgen van oudere collega's. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Predikante in de Amsterdamse Bijlmer Ilona Fritz praat over de Lutherse gemeente en de betekenis van Goede Vrijdag en paasnacht. Radio 1, 0.04-1.00u.