Saus voor over de pasta

Saus komt tegenwoordig niet meer uit een pakje maar uit een potje, klaar voor de magnetron.

Sedert bij de jongste generatie thuiskokers Italiaanse deegwaren favoriet zijn, heeft de voedingsmiddelenindustrie zich en masse geworpen op het produceren van kant-en-klare pastasauzen in pot. Eerst was er saus voor over de kipfilet, nu is er saus voor over de pasta – in tientallen smaken, maar de basis is meestal tomaat. Evenals dat het geval is bij kant-en-klare dressings voor over de sla is kant-en-klare saus voor over de pasta grote flauwekul. Bovendien, niet lekker en te duur voor wat het is. In de tijd dat de pasta kookt kan de saus voor de pasta worden gemaakt. Behalve een goede Bolognese, zijn pastasauzen meestal in een handomdraai gemaakt. Het is meer een kwestie van de juiste ingrediënten voorhanden hebben. Maar met gepelde pruimtomaten in blik, ansjovisfilets onder olie, zoute kappertjes, gedroogde oregano, zwarte olijven, knoflook, uien, blikjes tonijn of sardines, een stuk parmigiano reggiano en een fles olijfolie in huis – ingrediënten die niet bederven en derhalve tot de ijzeren voorraad in de keuken behoren – kan iedereen in 10 minuten een keur aan pastasauzen maken. Vandaag de aanwijzingen voor een tomatensaus die als basis kan dienen voor veel verschillende pastasauzen. In een schone afgesloten glazen pot kan de saus een hele week (en zelfs langer) stand-by blijven in de ijskast. Bereiding: Verwijder vliesjes en groene kern van de knoflook en snijd de teentjes in reepjes. Verhit de olie in een hapjespan en smoor hierin de knoflook al roerend op halfhoog vuur tot hij geurig wordt. Voeg pruimtomaten en het aanhangende dikke sap toe en prak de tomaten in grove stukken. Breng aan de kook, voeg wat zout toe en laat 5 minuten op hoog vuur koken onder regelmatig roeren. Draai het vuur lager, leg het deksel schuin op de pan en kook de tomaten nog 5-7 minuten, of tot de saus een volle smaak heeft. Prak de tomaten nog wat fijner in de pan tot een rulle en dikke saus. Proef op zout en maal er wat peper over. Gebruik een deel van de saus over pasta, vermengd met boter en geraspte parmigiano reggiano. Houd de rest stand-by.

Morgen: orechiette.