Rosinski penseelt de kunstwereld

Liefhebbers van de immens populaire serie Thorgal klagen bij elk nieuw deel dat tekenaar Grzegorz Rosinski al lang had moeten stoppen. Rosinski lijkt zich die kritiek aan te trekken, want nadat hij samen met Jean van Hamme het verrassende Western produceerde, komt hij nu met het tweeluik De wraak van graaf Skarbek. Yves Sente (bekend van twee Blake en Mortimerverhalen) schreef voor Rosinski een spannend verhaal dat veel overeenkomsten vertoont met Alexandre Dumas' Graaf van Montechristo.

Net als die graaf is Skarbek een mysterieuze vreemdeling die zijn intrede doet in de negentiende-eeuwse Parijse salons. Ook hij wil wraak nemen op een groep invloedrijke personen die hem in het verleden heeft opgelicht. Skarbek is in werkelijkheid de schilder Louis Paulus, een geniale kunstenaar van wie iedereen dacht dat hij op jonge leeftijd was overleden. Niemand herkent hem, omdat zijn gezicht door brandwonden is verminkt. Skarbek is in het bezit van een grote collectie schilderijen van Paulus en wil daarmee wraak nemen op kunsthandelaar Daniel Northbrook.

Sente spint veel intriges rondom de geheimzinnige graaf/schilder, waaronder de moord op diens vaste model, de roodharige Magdalène. In tegenstelling tot De graaf van Montechristo onthult Skarbek al vroeg in het verhaal zijn ware identiteit. Het eerste deel eindigt in de rechtszaal waar Skarbek Northbrook aanklaagt voor het onrecht dat hij hem heeft aangedaan. Maar het is geen echte cliffhanger, want alle raadsels lijken al te zijn opgelost.

Anderhalf jaar geleden was er tijdens het stripfestival in Angoulême een grote overzichtstentoonstelling van Rosinski's werk, waaronder veel schilderijen. De stijl die hij in Skarbek gebruikt is duidelijk op die doeken terug te voeren. Maar waar Rosinski's schilderijen als op zichzelf staande werken nauwelijks boven de middelmaat uitstijgen, is het verfexperiment in Skarbek ronduit geslaagd te noemen. Bovendien vallen inhoud en vorm zo mooi samen, omdat het onderwerp de kunstwereld is. Het is te hopen dat Rosinski snel stopt met Thorgal en zich met net zoveel enthousiasme als in Western en De wraak van graaf Skarbek op nieuwe projecten stort.

Yves Sente en Grzegorz Rosinski: De wraak van graaf Skarbek 1. Dargaud, 56 blz. €6,75