Plan dam China gestaakt op last premier

Plannen voor de bouw van een omstreden dam-project in de rivier de Nu, dicht tegen de Birmese grens in de zuidwestelijke Chinese provincie Yunnan, zijn uitgesteld. De opdracht tot de tijdelijke stopzetting van het ingrijpende plan komt van de Chinese premier Wen Jiabao persoonlijk.

Dat blijkt uit Chinese persberichten en informatie verstrekt aan Chinese milieuactivisten en aangehaald door de Amerikaanse krant The New York Times. Zijn de berichten waar, dan wijst de beslissing van Wen erop dat de nieuwe communistische leiders, anders dan hun voorgangers, gevoelig zijn voor kritiek van de noodlijdende Chinese milieubeweging.

Protesten van milieu-activisten, maar ook van leden van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, tegen de bouw van de megadam in de rivier de Yangtze een decennium geleden hadden geen enkel effect.

Maar premier Wen zou ditmaal in een geschreven decreet opdracht hebben gegeven tot herziening van het omvangrijke project. Tot die tijd wordt de bouw van de dammen uitgesteld. ,,We moeten nauwkeurige afwegingen maken en wetenschappelijke beslissingen nemen over grote hydro-elektrische projecten zoals deze die een hoge mate van bezorgdheid hebben veroorzaakt in de samenleving en waar de kant van de milieubescherming op tegen is'', aldus Wen, aangehaald door de Hongkongse krant Ming Pao.

De persoonlijke bemoeienis van Wen is minstens zo opmerkelijk als het tijdelijk stopzetten van de bouw van de dam. De communistische machthebbers zijn doorgaans ongevoelig voor de gevolgen van het milieu wanneer het grote infrastructurele projecten betreft.

Daarom hebben Chinese milieuactivisten ook blij gereageerd op het nieuws. ,,Het is bijzonder verrassend dat de premier zelf instructies heeft gegeven om het project uit te stellen. Dat is geloof ik nooit eerder gebeurd'', zei He Daming, een hoogleraar aan de universiteit van Yunnan en een van de initiatiefnemers van het verzet tegen de dam.

Milieuactivisten zijn tegen het project, dat uit dertien dammen bestaat, omdat de Nu-vallei een van de laatste gebieden in China heet te zijn waar de natuur vrijwel onaangetast is. De vallei is genomineerd als World Heritage Site en is door de bekende Chinese botanist Li Bosheng omschreven als de `Grand Canyon van de Oriënt'. De Nu-rivier ontspringt in Tibet en loopt dicht langs de Chinese kant van de grens met Birma. Als de dam er komt, moeten om en nabij de 50.000 boeren verhuizen.

Voor het dam-project in de Yangtze, de Drie Kloven-dam, hebben meer dan een miljoen mensen plaats moeten maken voor het enorme stuwmeer dat aan de bovenloop van de dam is ontstaan.