Op een postmoderne Odyssee naar de goden

Het is al bijna tien jaar geleden dat de wereld kon meereizen met Giuseppe Bergman, het alter ego van tekenaar Milo Manara, dat voortdurend op zoek was naar `avontuur'. Al vanaf het eerste deel werd duidelijk dat Manara – vooral bekend vanwege erotische strips als het beruchte De schakelaar – literaire pretenties had met de sukkelige Bergman. De vervreemdende vragen die Bergman zichzelf en de lezer stelde over de voortgang van zijn belevenissen, maakten van Bergman geen doosrnee-avonturier. Bovendien kon de lezer zijn kennis testen aan de hand van alle postmoderne verwijzingen die Manara in de verhalen propte. Zo nam hij voor Een schrijver op zoek naar zes personages een toneelstuk van Pirandello als uitgangspunt.

Die elementen zijn ook aanwezig in Bergmans (Franstalige) zee-avontuur, dit keer met Homerus als inspiratiebron. Bergman wordt op zee opgepikt door een zeilschip dat de route van Odysseus volgt. De kapitein is een oude, verwarde man die gelooft dat hij zo de Griekse geschiedenis zal herbeleven en, wie weet, in contact zal komen met de goden! De bemanning bestaat verder uit een aantrekkelijke schipper en een `hermafrodiet', een vrouw met een voorgebonden dildo. Vooral de hermafrodiet is een teken dat we het allemaal niet te serieus moeten nemen – totdat Bergman visioenen krijgt van een groot schip vol oude Griekse krijgers. Er duikt ook een helm op, die de drager daarvan laat zien wat er zich tijdens de werkelijke Odyssee af heeft gespeeld.

L'Odyssée kent geen dwingende verhaallijn maar is een reeks korte avonturen. Manara zet alles op zijn kop door de belevenissen van de oude Grieken af te wisselen met onder meer een festival voor motorrijders en een soort Jaws in de vorm van een haai die het schip voortdurend volgt. Gaandeweg worden de Griekse flashbacks belangrijker en zelfs spannend, als de schipper de helm niet meer kan afzetten. Poseidon bemoeit zich er dan mee en er steekt een verschrikkelijke storm op. Op dat soort momenten en in een spektakelscène met Achilles, pakt Manara flink uit en bewijst hij zijn meesterschap in de zwartwitstrip. L'Odyssée is niet het sterkste deel uit de Bergmanserie, maar wel een goede comeback van een van de origineelste antihelden uit de stripgeschiedenis.

Milo Manara: L'Odyssée de Giuseppe Bergman. Les Humanoïdes Associés, 68 blz. €27,–

    • Gerard Zeegers