Megapool failliet, 900 ontslagen

De landelijke elektronicawinkelketen Megapool is failliet. Bijna negenhonderd medewerkers hebben hun ontslag gekregen. De curatoren onderhandelen over verkoop van een deel van de winkelketen.

Het Apeldoornse bedrijf kreeg afgelopen maandag al uitstel van betaling. Oorzaak zijn de financiële problemen bij de elektronicaketen, die ondermeer televisies, wasmachines en computers verkoopt.

De curatoren H. Brandsma en A. de Bruyn verwachten dat er een overname komt waarbij een deel van de filialen wordt overgenomen. Daarbij blijft ook een deel van de werkgelegenheid overeind. Wellicht leidt dat in het paasweekeinde tot overeenstemming met een potentiële kandidaat. Wie dat is, maken de curatoren niet bekend. Het vermoeden is dat Jaap Blokker, van de gelijknamige winkelketen, een serieuze gegadigde is.

Naast de negenhonderd eigen werknemers heeft Megapool ook ruim tweehonderd mensen die werken in winkels van franchisenemers, zelfstandige ondernemers die de formule van de elektronicaketen gebruiken. Het gaat om 47 winkels. Deze ondernemers gaan naar verluidt onder een nieuwe naam verder met een nieuwe financier.

Het personeel heeft het ontslag donderdagmiddag tijdens een bijeenkomst in Zutphen aangezegd gekregen. Volgens de curatoren gaf de stand van de boedel daartoe aanleiding. Het ontslag is ook verleend door de rechter-commissaris. De ongeveer 850 mensen die erbij waren, hoorden het gelaten aan.

Van de 126 elektronicawinkels sloten maandag 79 winkels de deuren. In België moesten 16 zaken dicht. Ook de distributiecentra in Tiel en Ede werden gesloten.

De curatoren willen dat een eventuele overnamepartner de verplichtingen overneemt van consumenten die recent vooruitbetalingen hebben gedaan. Ook wil het duo een goede overeenkomst over garantieafspraken.

Bij Megapool zijn het afgelopen jaar drie directiewisselingen geweest.