Mardon prikt moeiteloos door het uiterlijk

Moet je alle trucs van plastisch chirurgen uitproberen om er als vijftigjarige vrouw nog uit te zien als je dochter? Helpt het als je als eenzame mislukkeling gaat boksen? Heeft het zin om jaren te laat alle problemen alsnog uit te praten met je vader?

De Franse tekenaar Mardon stelt in het indrukwekkende Lijf om lijf allerlei vragen, zonder daar echt een antwoord op te kunnen geven. De vele personages uit deze fragmentarische strip, wier levens zijdelings met elkaar zijn verbonden, worstelen met het bestaan. Ogenschijnlijk doen ze het goed, maar de tekenaar prikt hun uiterlijke verschijningsvorm moeiteloos door, waarna kwetsbare en wanhopige individuen overblijven.

Het verbinden van verschillende verhaallijnen, zonder dat één daarvan dominant is, is in strips (in tegenstelling tot film) nog vrij zeldzaam. Mardon jongleert in Lijf om lijf met een handvol verhalen, die stuk voor stuk zowel ingewikkeld als interessant zijn. De vormgeving is bovendien net zo goed als de inhoud. Zoals veel hedendaagse Franse strips is ook Mardons tekenstijl te vergelijken met Meneer Johan van Dupuy en Berbérian. Dunne, zwierige lijnen, summiere, maar zorgvuldig getekende achtergronden die er door rare perspectieven soms wat rommelig uit zien, vult Mardon aan met veel arceringen. Daardoor kunnen tekeningen wat duister ogen.

In een paar scènes leeft de tekenaar zich helemaal uit, omdat er iets bijzonders aan de hand is. Een jeugdherinnering van mislukkeling Jean-Pierre aan een tante die zich gelijktijdig met hem omkleedt, is bijna volledig zwart gekrast. En zo'n tekening biedt een groot contrast met bijvoorbeeld een discotheekavond. Jean-Pierre hangt er wat rond, wachtend op zijn enige vriend, de lossere Cyril. De lichten in de discotheek zorgen voor felle kleurcontrasten die de verwarring bij Jean-Pierre moeten uitdrukken. Voor elk personage en elk moment kiest Mardon precies de juiste stijl, inkleuring en sfeer.

Lijf om lijf is dan ook nu al een van de beste strips van dit jaar. Grégory Mardon: Lijf om lijf. Dupuis, 68 blz. €12,95