Koolhaas en Maas in race voor Hallen

De Nederlandse architecten Rem Koolhaas en Winy Maas zijn met hun Franse collega's Jean Nouvel en David Mangin in de race voor een ingrijpende herinrichting van de Hallen in Parijs.

Dit heeft burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs bekendgemaakt bij opening van een expositie, waar de vier ontwerpen zijn te zien. Alle vier ontwerpen gaan uit van een sloop van het huidige Hallen-complex, waarin winkels, bioscopen en een metro-station zijn gevestigd. Dagelijks komen 800.000 metro-pasagiers langs de Hallen en bezoeken 100.000 mensen de winkels, waaronder de FNAC, de grootste boekhandel van Frankrijk.

Kort na zijn verkiezing tot burgemeester in 2001 kondigde Delanoë aan de wijk rond Hallen te willen verbouwen. Voor het huidige complex zijn in de jaren zeventig de vermaarde markthallen van Parijs gesloopt. Daarbij is volgens Delanoë in het dagblad Le Monde van vandaag ,,op betreurenswaardige planologische gronden de ziel [van de wijk] verwoest''. De Hallen zijn, zegt Delanoë, sinds de oplevering in 1983 ,,snel en lelijk oud geworden''. In het complex heerst ,,anarchisme'' en ,,een klimaat van onveiligheid''.

Om die reden wil het Parijse stadsbestuur een volledige herinrichting van het gebied dat in het centrum ongeveer 10 hectare beslaat. Koolhaas van het bureau OMA heeft het meest spectaculaire plan ingediend met 21 gekleurde glazen torens, die als een soort parfumflesjes moeten oprijzen tussen cirkelvormige tuinen. Het meest klassieke ontwerp is dat van Mangin, van SEURA: een vierkant complex met een dak van koper en glas, tegen een tuin die wordt doorsneden met een boulevard ,,als de Ramblas'' in Barcelona.

Maas van MVRDV heeft een plan gemaakt voor een `raam' van gekleurd glas, dat zicht geeft op wat zich onder de grond bevindt en dat samen met de tuinen een soort `dansvloer' vormt. Nouvel, bekend van het Institut du Monde d'Arabe, sluit thematisch aan bij het Palais-Royal met tuinen die zo'n zeven hectaren beslaan.

In juni wordt na inspraak bekendgemaakt welk ontwerp de basis zal vormen voor de herinrichting die naar schatting een kleine tien jaar zal duren. Hoeveel de operatie kost is nog niet bekend.