Jaap van Zweden leidt orkest van St. Petersburg

Dirigent Jaap van Zweden staat deze week als eerste Nederlander voor het filharmonisch orkest van St. Petersburg. De eerste samenwerking op woensdag was een zodanig succes, dat Van Zweden is teruggevraagd. ,,We zijn in overleg over minimaal twee weken per seizoen'', aldus de dirigent. ,,Dat zou ik fantastisch vinden. Dit is een toporkest met een enorm rijke traditie. Als dan de chemie werkt, ben je als dirigent zeer gelukkig.'' Vanavond leidt hij het orkest in het Vioolconcert van Brahms en de Zesde symfonie van Mahler. Van Zweden, thans chef-dirigent van het Residentie Orkest in Den Haag, staat volgend seizoen voor vijftien orkesten, waaronder de Münchner Philharmoniker, de Academy of St. Martin in the Fields, het Tokyo Philharmonic en het Orchestre National de France. Met ingang van 2005 wordt hij chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. ,,Hilversum blijft het belangrijkste'', aldus Van Zweden. ,,Maar daarnaast maak je keuzes. En voor een orkest als het St. Petersburg Philharmonic maak ik graag tijd vrij.'' Op termijn verwacht Van Zweden het Radio Filharmonisch Orkest met een buitenlands chef-dirigentschap te combineren.