Hiphop als spirituele dans

Hij beweegt als een Parkinson-patiënt in stroboscooplicht: Rennie Harris doet aan popping, een onderdeel van hiphopdans. De Amerikaan uit Philadelphia liep ooit met pistolen rond in het getto, vond op tijd zijn heil in de dans en werd een gevierd choreograaf die in Facing Mekka de Afrikaanse herkomst van de hiphopdans wil eren. Twee jaar geleden was zijn gelauwerde productie Rome & Jewels in Nederland waarin hij Shakespeares Romeo en Julia een plek gaf in de zwarte gemeenschap. Wie ook deze keer een show vol virtuoze breakdance en dj-ing verwacht komt wel èn niet bedrogen uit.

Harris opent Facing Mekka met tot in de puntjes gestileerde dansscènes die op adembenemende wijze hiphopstijlen, capoeira en Indiase dans vermengen. Het is Harris gelukt daar een nieuwe danstaal van te maken. Terwijl de danseressen als op MTV synchroon hun pasjes doen, scharen de heren ongekend rustig over de vloer. Hiphop ontdaan van de bravourekunstjes terwijl de bewegingen net zo spectaculair zijn. Alleen al de swingende openingsscènes maken Facing Mekka een bezoek waard.

Maar Harris heeft meer te bieden dan een dansje. Facing Mekka is een verslag van zijn spirituele zoektocht. De musici komen in gospelgewaden (vals) zingend op en dragen hun boodschap over vrede en opstand uit. Op de achterwand zijn beelden van de hadj-gangers in Mekka en demonstraties van zwart Amerika in de jaren zestig. Harris zet alle culturen naast elkaar te zetten en dus versmelt hij hiphopbewegingen in typische derwisj-wervelingen. In de muziek sluipen slangenbezweerdersfluitjes, Mali-klanken en toont Kenny Muhammed een ongelooflijk staaltje human beat boxing.

Harris eindigt in contemplatie met een lang tabla-solo. De new age slaat toe, het danstempo neemt af, de dynamische dramaturgie komt tot stilstand, een semi-zangeres vertelt nog over het wonder van de zon, een dansers slaat een katholiek kruisje – hiphop blijkt gelijk aan spiritueel-religieuze meditatie. Alle energie verdwijnt, de nachtkaars wordt aangestoken. Even suf als gepacifeerd verlaat je de zaal. En dat terwijl Harris zoveel moois heeft laten zien.

Voorstelling: Facing Mekka. Regie & choreografie: Rennie Harris. Gezien 8/4 Muziektheater Amsterdam. Aldaar t/m 11/4. Inl: www. gastprogrammering.nl; 020-625 5455