Golf ontvoeringen buitenlanders Irak

Een golf van ontvoeringen van buitenlanders heeft Irak overspoeld. De gevechten gingen vandaag, de eerste verjaardag van de val van Saddam Hussein, door met een grote guerrilla-aanval op een Amerikaans brandstofkonvooi bij Abu Ghraib in sunnitisch gebied ten westen van Bagdad. Daarbij werden zeker negen mensen gedood.

Honderden gewapende mannen zouden hier een deel van de autoweg naar Falluja in handen hebben. Tevens zouden zij tientallen gevangenen hebben bevrijd uit de naburige gevangenis. Amerikaanse mariniers schortten vanochtend hun vijf dagen oude offensief in de sunnitische stad Falluja tijdelijk op voor onderhandelingen met stam- en rebellenleiders.

Vannacht werden voorts weer gevechten gemeld tussen Amerikaanse en Bulgaarse troepen en strijders van de shi'itische geestelijke Muqtada Sadr in respectievelijk Sadr City in Bagdad en Kerbala. De Amerikanen bezetten vanochtend de stad Al-Kut, twee dagen nadat Oekraïense eenheden zich eruit hadden teruggetrokken onder druk van Sadrs Leger van de Mahdi. Sadrs strijders boden volgens de Amerikanen weinig weerstand.

In naar het zich laat aanzien vijf verschillende incidenten zijn zeven Zuid-Koreanen, drie Japanners, twee Israëlische Arabieren, een Brit en een Canadees, allen burgers, ontvoerd. De Zuid-Koreanen, zendelingen die op de weg van Amman naar Bagdad werden ontvoerd, werden korte tijd later vrijgelaten. De Japanners werden gisteren door de televisiezender Al-Jazira getoond op een dramatische video, het mes op de keel, omringd door zwaar gewapende mannen. Een tot dusverre onbekende groep, Saraya al-Mujahedeen (Brigades van de Islamitische Strijders), dreigde hen levend te verbranden als Japan zijn troepen niet binnen drie dagen uit Irak terugtrekt. De Japanse premier Koizumi zei later niet te overwegen in te gaan op ,,deze verachtelijke dreigementen van terroristen''.

De Iraanse televisie toonde gisteren de twee ontvoerde christelijke Arabieren en hun Israëlische identiteitspapieren, en beschuldigde de twee van spionage. De Brit is volgens de Britse autoriteiten verdwenen in de zuidelijke stad Nassiriya; de Canadees, een hulpwerker, is woensdag op een onbekende plaats ontvoerd. Of er in deze zaken eisen zijn gesteld in ruil voor hun vrijlating, is niet bekend.

De tijdelijke opschorting van offensieve operaties in Falluja werd vanochtend bekendgemaakt door de hoogste Amerikaanse bestuurder in Irak, Paul Bremer. Het eenzijdige staakt-het-vuren zou ook worden gebruikt voor het bevoorraden van de bevolking die sinds het begin van het offensief van de buitenwereld is afgesloten. Het offensief van enkele duizenden mariniers om Falluja te zuiveren van rebellen is de Amerikanen vandaag komen te staan op scherpe kritiek van Iraakse bondgenoten. De invloedrijke, gematigde sunnitische leider Adnan Pachachi zei dat de bevolking wordt gestraft en noemde het offensief onaanvaardbaar en illegaal. Bij de zeer zware gevechten, waarbij ook gevechtshelikopters zijn ingezet, zouden al honderden Irakezen samen met zeker vier mariniers de dood hebben gevonden. Vanochtend vluchtten talrijke burgers de stad uit.

onrust van rome tot bakoe: pagina 5

minister kamp: pagina 3

Persstemmen: pagina 7