Franse arbiter wekt woede en agressie bij PSV

Guus Hiddink is niet alleen een trotse Achterhoeker, maar ook een wereldburger die als voetbaltrainer successen vierde in Spanje, Turkije en Zuid-Korea. Hij spreekt een handvol talen en wordt alom gerespecteerd om zijn vakmanschap. In de rust van het UEFA-Cupduel tussen PSV en Newcastle United gaf hij zich over aan het Frans. Met het woord putain (of bedoelde hij het Spaanse puta?) maakte hij de Franse scheidsrechter Veissière uit voor `hoer'. Als de Europese voetbalbond de beelden met geluid van de NOS krijgt opgestuurd, staat Hiddink een straf te wachten. De KNVB heeft hem nooit op het matje geroepen voor zijn tirades tegen de arbitrage.

De boosheid van Hiddink was mede ingegeven door een onoplettendheid van Veissière. Hij zag vlak voor rust een elleboogstoot van de Engelse verdediger Bramble in het gezicht van de Nederlandse middenvelder Van der Schaaf over het hoofd. Vlak daarna veroorzaakte de aangeslagen en geïrriteerde PSV'er een overtreding op Bernard. De vrije trap werd door Jenas van Newcastle in het Brabantse doel gekopt. In plaats van 1-0 was de ruststand 1-1. En weer was Van der Schaaf de gebeten hond bij PSV. De balafpakker, die ook tegen een gele kaart aanliep, maakt wel vaker overtredingen met vervelende gevolgen.

Na het rustsignaal vervolgde Hiddink zijn scheldpartij, die tot in de catacomben van het stadion voortduurde. Na afloop kon de coach van PSV zich schijnbaar weinig meer herinneren. Als partijdig waarnemer had hij misschien te snel geoordeeld over de arbitrage, gaf hij toe. Hij noemde de elleboogstoot van Bramble, die eerder dit seizoen in het UEFA-Cupduel tegen NAC een arm brak van doelman Babos, niet eens een zwaar vergrijp. En wat het scheldwoord betreft, Hiddink is geen talenwonder en hij had zomaar wat geroepen, glimlachte de slimme trainer.

De vloek van Hiddink had achteraf een gunstig effect, want in de tweede helft toonde Veissière zich een ware thuisfluiter. De Franse toparbiter – hij gaat ook naar het EK – had wat goed te maken. Het thuispubliek had PSV in de eerste helft geen goede dienst bewezen door de scheidsrechter uit te schelden en allerlei voorwerpen op het veld te gooien. Veissière floot toen een paar keer in het voordeel van Newcastle, met de niet waargenomen elleboogstoot van Bramble als meest opmerkelijke fout.

De teleurstelling van Hiddink was ook ingegeven door een tegenvallend resultaat. De tegentreffer van Newcastle telt als het ware dubbel. In het kolkende St. James' Park heeft de Engelse thuisploeg volgende week voldoende aan een doelpuntloos gelijkspel om zich voor de halve finales te plaatsen. PSV moet scoren en waarschijnlijk meer dan één keer. Newcastle won eerder op eigen veld met 5-0 van NAC en met 4-1 van Real Mallorca.

PSV rekent in de return op de terugkeer van de geschorste Hofland, hoewel zijn vervanger Colin zich voorbeeldig vastbeet in de Britse doelpuntenmachine Shearer. De aanvoerder en topscorer van de Magpies – het zwartwitte shirt van Newcastle heeft de kleuren van een ekster – was alleen gevaarlijk met een kopbal die doelman Waterreus met een snelle reflex over de lat tikte. Behalve Hofland ontbraken bij PSV de geblesseerde basisspelers Robben en Ooijer en de bijna fitte Rommedahl. De Deense rechtsbuiten mocht invallen en hij kan volgende week met zijn snelle rushes voor gevaar zorgen. Linksbuiten Robben hoopt dan hersteld te zijn van een spierblessure. Hiddink is niet optimistisch over het meespelen van zijn sterspeler, maar Robben zei gisteravond dat hij rekent op een rentree. Pikant detail: de aankoop van Chelsea wil zich in Engeland in de kijker spelen.

Hetzelfde geldt voor de Servische spits Kezman, die in de belangstelling staat van Birmingham City en naar het schijnt ook Newcastle United. De topscorer van PSV wil graag voetballen in de Premier League en niet alleen om financiële redenen. Tegen Newcastle toonde de beweeglijke Kezman dat hij tegen statisch spelende verdedigers goed tot zijn recht komt. De manier waarop hij na een kwartier verdediger Hughes de bal afhandig maakte en vervolgens doelman Given met een fraaie boogbal passeerde, getuigde van veel balgevoel. De voorsprong van PSV was nauwelijks verdiend; meer kansen creëerde de thuisploeg niet in de eerste helft.

In de tweede helft kwam Newcastle er niet meer aan te pas. PSV speelde met de passie die de trainer zo vaak heeft gepredikt. Een kopbal van Bouma belandde op de lat – of was het Given die een geweldige redding verrichtte? Een acrobatische omhaal van Kezman ging net over het Engelse doel. In het laatste half uur miste de thuisploeg finesse en was Newcastle dik tevreden met de gelijke stand. De ploeg van coach Robson kwam nauwelijks meer over de middenlijn. Beide trainers spraken over een terechte uitslag en waren van mening dat nog niets beslist is, om elkaar vervolgens kameraadschappelijk op de schouders te slaan. Robson was in 1990 de opvolger van Hiddink bij PSV, vandaar.

PSV 1 Newcastle United

Ruststand 1-1. 15. Kezman 1-0, 45. Jenas 1-1. Schds: Veissière (Fra). Tsch: 30.000. Gele kaarten: Van der Schaaf, De Jong, Waterreus (PSV) en Jenas (Newcastle).

    • Jaap Bloembergen