Een bilby als paashaas

De kinderen in Australië kampen met een paasprobleem. Het gevaar dreigt dat ze over een paar jaar geen paaseieren meer kunnen zoeken.

Want de kans bestaat dat er in de toekomst geen dieren zijn om ze te verstoppen. Sinds 1970 brengt met Pasen niet alleen een paaskonijn eitjes rond, maar ook de bilby. De paasbilby. De bilby kun je alleen in Australië vinden. Hij is even groot als een konijn en heeft net zulke lange oren. Op zichzelf is hij geknipt om eitjes te verstoppen.

Maar sinds een aantal jaar wordt de bilby bedreigd met uitsterven. Er is te weinig voedsel voor de bilby's omdat de konijnen hetzelfde eten. Door brand verdwijnt voedsel en daarnaast wordt op ze gejaagd door andere dieren. Katachtigen, slangen en vogels. De Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, maken ook jacht op de bilby omdat ze hem een lekker maaltje vinden. Hun staart, die aan het uiterste puntje kaal is, gebruiken ze als versiering en van hun velletje maken ze van alles.

Zo'n tweehonderd jaar geleden waren er nog miljoenen bilby's, die door heel Australië leefden. Nu zijn er nog maar weinig. Sommigen zeggen dat er een paar duizend bilby's in het wild leven en anderen dat er slechts zeshonderd zijn. In vijf van de Australische dierentuinen zijn er nog maar vijfendertig. Je zou kunnen zeggen `nou, dan verstoppen de konijnen toch gewoon alle eieren'. Maar dat gaat op de lange termijn niet werken, want in Australië willen ze juist van de konijnen af. Er zijn er veel te veel en vooral de boeren zijn boos omdat ze hun land kapotmaken. Eens in de zoveel jaar proberen ze een heleboel konijnen te doden met een konijnenziekte, of ze laten een konijnenvlo met een dodelijk virus op ze los.

De bilby willen de mensen juist weer redden. Om hem extra te beschermen is het nu verboden een bilby of zelfs ook maar een deeltje van een bilby uit Australië uit te voeren. En er zijn verschillende projecten opgestart om het aantal bilby's te vergroten door ze te fokken en daarna terug te plaatsen in natuurreservaten. Dit gebeurt met geld dat verdiend wordt met de verkoop van chocoladebilby's. Met de Aboriginals wordt ook gepraat. Of ze willen ophouden bilby's als kluifje te serveren bij het avondmaal. Dan kopen ze maar een chocoladebilby.