Corriere della Sera

Amerika krijgt in Irak de hardste klappen van de Arabische tv-zender Al-Jazira. [...] De beelden van de bebloede lijken in het ziekenhuis van Falluja, van de doden die in dit bolwerk van de soennitische guerrilla langs de weg liggen, van de drie gegijzelde Japanse burgers met de messen tegen de keel hebben de haat en het verlangen naar wraak tegen de Amerikanen en hun bondgenoten op een hoogtepunt gebracht. Al-Jazira, allang de megafoon van de meest fundamentalistische en fanatieke krachten, lijkt erin te zijn geslaagd [...] te doen alsof de terreuracties van soennitische en shi'itische extremisten worden gedragen door een deel van het volk. Zoals de zender erin lijkt te zijn geslaagd een katalysator te worden voor de oude, eindeloze frustraties van talloze Arabieren en moslims. [...] In dit klimaat wordt het (voor gematigde Irakese leiders, red.) steeds moeilijker de Amerikanen te steunen of er zelfs maar neutraal tegenover te staan. We moeten er nota van nemen dat deze oorlog, die van de media, is verloren door Amerika. [...]

Al-Qaeda en het zelfbenoemde Iraakse Verzet [...] zijn ervan overtuigd dat de Amerikanen en hun bondgenoten gedwongen zullen worden zich terug te trekken uit Irak als ze er niet meer in slagen de protesten en de druk van hun publieke opinie in toom te houden. [...]