Bonus KLM-top heilig

De vakbonden bij KLM eisen dat de directie van de luchtvaartmaatschappij de bonussen die zij zal ontvangen na de overname door Air France niet accepteert.

De KLM-top heeft echter geweigerd af te zien van de bonussen. FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond maakten gisteren bekend dat zij het overleg over een nieuwe CAO daarom hebben afgebroken. ,,Het is niet te verkopen aan het personeel dat de directie dit jaar een bonus krijgt van 20 procent, terwijl het bedrijf in een reorganisatie zit'', aldus onderhandelaar J. van den Brink van FNV Bondgenoten. Zijn collega I. Baltussen van de CNV-bond wijst erop dat de circa 28.000 werknemers van KLM nog wachten op een loonsverhoging van 2,5 procent. Deze werd eind vorig jaar uitgesteld tot in juni 2004, omdat het bedrijf zwaar leed onder de economische malaise.

KLM benadrukt in een reactie dat de bedrijfstop zelf niets te zeggen heeft over de toekenning van de bonussen. In het overnamebod van Air France staat dat de KLM-top in het eerste jaar na de overname een bonus van 20 procent krijgt van het volledige salaris, het tweede jaar 30 procent en in het derde jaar 50 procent. ,,Die bonussen worden niet vrijblijvend verstrekt, maar alleen bij het behalen van synergievoordelen en die zijn duidelijk omschreven.''