Bezorger krant goed op school

Jonge bezorgers van ochtendkranten presteren niet slechter op school dan scholieren zonder krantenwijk. Ze blijven niet vaker zitten en halen ook geen lagere cijfers, maar presteren op sommige terreinen zelfs beter. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Sociale Zaken heeft laten doen door de Katholieke Universiteit Nijmegen.

In Nederland mogen 15-jarigen vanaf 6 uur 's ochtends kranten bezorgen. Volgens het Europees Comité voor Sociale Rechten is dit in strijd met het Europees Sociaal Handvest. Daar staat in dat leerplichtige jeugdigen geen werk mogen doen dat hen belet ten volle onderwijs te volgen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft het onderzoek laten verrichten om te kunnen beoordelen of Nederland de regelgeving moet aanpassen.

Nu blijkt dat dat niet nodig is. Krantenbezorgers doen hun huiswerk doelmatiger dan andere scholieren. Ze halen vergelijkbare resultaten terwijl ze gemiddeld een kwartier minder tijd besteden aan huiswerk. Ook zijn ze minder vaak ziek. Krantenbezorgers zijn ook ambitieuzer dan jongeren zonder krantenwijk. In totaal bezorgen in Nederland ongeveer 4.500 15-jarigen kranten.