25 euro - en bijna was de minister weg

Wat is nodig om een minister te laten wankelen? In Polen maar 120 zloty (25 euro). Dat is het bedrag dat Wlodzimierz Cimoszewicz, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken, deze week bijna de kop kostte.

Maandag bood Cimoszewicz zijn ontslag aan, nadat een groot lek in zijn ministerie was geconstateerd. Het satirische weekblad Nie (`Nee') had allerlei persoonlijke informatie gepubliceerd over de minister en zijn medewerkers. Die informatie stond op twaalf oude harde schijven, afkomstig uit computers van het ministerie, die onlangs door nieuwe schijven waren vervangen. De oude disks waren bij Nie terecht gekomen.

Gisteren werd bekend dat twee personen in verband met dit IT-drama zijn aangehouden. De ene is systeembeheerder bij het ministerie. Hij had de oude schijven naar huis meegenomen om er een extra zakcentje mee te verdienen. Voor 10 zloty (ruim 2 euro) per stuk verkocht hij de schijven door, waarschijnlijk niet beseffend wat er op stond. De andere aangehouden persoon is een student van de Technische Universiteit in Warschau, die de schijven te koop had aangeboden aan verschillende kranten. Nie hapte toe en kocht ze voor een onbekend bedrag.

Na de onthulling werd zelfs president Aleksander Kwasniewski ingezet om de schijven terug te krijgen. Hij had een ontmoeting met de hoofdredactie van het weekblad en woensdag leverde Nie de schijven in bij de Poolse geheime dienst. De disks beslaan een periode van twaalf jaar. Cimoszewicz verklaarde gisteren dat er geen informatie op stond die de belangen van de Europese Unie of de NAVO had kunnen schaden. Een van de schijven bevat onder meer het verzoek van een Noord-Koreaanse diplomaat om het Poolse overschot aan varkensvlees als humanitaire hulp te doneren aan Noord-Korea.

Wlodzimierz Cimoszewicz is nog minister. Zijn ontslag is, zo vlak voor Polens toetreding tot de EU, geweigerd.

    • Stéphane Alonso