Voorstad stemt Wal-Mart weg

Wal-Mart, 's werelds grootste supermarkt en warenhuis, bekend om zijn lage prijzen, is gisteren weggestemd uit Inglewood, een voorstad van Los Angeles. Voor de bouw van een nieuwe vestiging verloor de onderneming uit Bentonville, Arkansas, een referendum dat zij zelf had aangevraagd om de fanatieke oppositie in de lokale politiek buitenspel te zetten. Op de New Yorkse beurs zakte Wal-Marts koers met een dollar tot 58 dollar.

De komst naar Inglewood, een gemeente met 112.000 inwoners, hoofdzakelijk van Afrikaans-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse komaf, werd afgewezen met zestig procent van de stemmen, nadat wekenlang campagne was gevoerd door Wal-Mart en een anti-WalMart comité, onder andere bestaande uit de Democratische politicus Jesse Jackson. Wal-Marts lage lonen, de angst voor het verdwijnen van de lokale winkels, racisme binnen Wal-Mart en fileproblemen werden als voornaamste redenen genoemd. Maar de meeste mensen stemden tegen omdat Wal-Mart het democratische proces zou frustreren.

,,Wat dit aantoont is dat mensen zich geen oor laten aannaaien door Wal-Mart'', aldus Mike Shimpock, strateeg voor de tegenpartij, in de Los Angeles Times. Als Wal-Mart het referendum had gewonnen, had het bedrijf een bouwvergunning gekregen zonder aan milieu-, verkeers- en inspraaknormen te hoeven voldoen. Een jaar geleden lukte het Wal-Mart niet om de gemeenteraad voor zich te winnen. Toen besloot het bedrijf de raad te omzeilen via een referendum. Vele gemeenten vrezen dat hiervan een precedentwerking zal uitgaan naar andere gebieden waar Wal-Mart wil uitbreiden, met name in Californië, waar referenda populair zijn.

Inglewood is niet de eerste plaats in Californie waar Wal-Mart stuit op lokaal verzet. Ook in steden als San Fransisco, Sacramento en San Diego proberen gemeenteraden hun winkelcentra te beschermen tegen de komst van de supermarktketen. Maar Wal-Mart vecht op vele fronten tegelijk, en wint vooral in de buitenwijken en dunbevolkte gebieden die meer behoefte hebben aan bedrijvigheid en belastinginkomsten. Zo opende Wal-Mart vorige maand de poorten van zijn eerste Californische Supercenter in La Quinta, tussen Los Angeles en San Diego, zonder enige vorm van protest.