Voorkeur theater

Leeftijd

De Bellevue lunchvoorstelling Leeftijd gaat over de ouderdom, die onverbiddelijk met je meereist, want elke dag gaat van je leef-tijd af. Anders dan aan die vorige lunchtheaterproductie Oud doen er bij Leeftijd niet alleen bejaarden mee. De oudere acteurs Anita Menist (1926) en Jurg Molenaar (1930) krijgen gezelschap van de jongeren Lies Visschedijk (1974) en Marcel Osterop (1979) en er is ook iemand van de tussengeneratie, Elsje de Wijn (1944). Alle drie de generaties becommentariëren elkaar verbaasd en meewarig, alsof ze naar vreemde diersoorten kijken. Iedereen houdt zichzelf voor de gek, de dertiger voelt zich twintig, de tachtiger waant zich veertig, de zestiger denkt dat zij een tiener is. Elsje de Wijn gaat in een naveltruitje uit haar dak op harde popmuziek: pijnlijk en doodgênant, vindt Lies Visschedijk, die haar dochter speelt.

Niemand hier gaat ontspannen met het ouder worden om: terwijl de herinneringen, ook bij de jongeren, zich ophopen, kalft het besef van de sterfelijkheid steeds verder af. Regisseur Ira Judkovskaja stopt dat stevige gegeven in een losse vorm. Liedjes, dansjes en mini-toneelstukjes wisselen elkaar in willekeurige volgorde af en niet elke sketch is sterk. Maar het geanimeerde spel, de grillige grappen maken Leeftijd toch tot wat theater moet zijn: een feest, dat de tijd doet vergeten.

T/m 25 april Theater Bellevue, Amsterdam. 12u30. Inl 020-5305301 of www.theaterbellevue.nl

Billy the Kid

Theaterhuis AlbA maakt een voorstelling over de Amerikaanse misdadiger Billy the Kid. Stofwolken waaien op als de acteurs door dat zand dansen; dreigende dansen, wildwestdansen onder een hete hemel. De Billy the Kid van acteur Ernst Löw is een gekweld mens. Hoe vaak hij zichzelf ook uit de gevangenis bevrijdt, hij blijft gevangen in zijn wanen. Zware kost, gerelativeerd door geestige kostuums, grappig commentaar. en vrolijke dans.

10 april Rotterdam, Lantaren/Venster. 27-29 april Amsterdam, Frascati. Inl www.albatheaterhuis.nl of 0624641824.

Echt?

Regisseur Gerardjan Rijnders en choregraaf Pieter de Ruiter maken een variatie op het bijbelse Hooglied. Dit eeuwenoude liefdesgedicht combineren zij met teksten over ouderdom, gespeeld door Els Ingeborg Smits en Cas Enklaar. Zij vertolken een ouder echtpaar dat terugblikt op een liefdeloos leven zonder kinderen. In contrast tot dit echtpaar staat het dansduo Lonneke van Leth en Miguel Angel Plukkel dat de bruisende vitaliteit van de jeugd verbeeld.

8 en 9 april Rotterdam, Lantaren/ Venster. 13 en 14 april Amsterdam, Theater Bellevue.

Mozart/Casanova sloeg

In het muziektheaterstuk Hoe Mozart Casanova sloeg van Orkater gaan Mozart, diens librettist Da Ponte en Casanova een weddenschap aan over trouw en overspel. Het discours over de liefde in de Verlichting, dat librettist Louis Ferron voor ogen stond, verdwijnt grotendeels.

Maar de eclectische muziek van Maarten Ornstein geeft de voorstelling de juiste vaart en vrolijkheid.

8 april Maastricht, Theater a/h Vrijthof. 9-10 april Rotterdamse Schouwburg. 13 april Drachten, Lawei. 14-16 april Utrecht, Stadsschouwburg Inl 020-6060600 of www.orkater.nl