Voorkeur Film

Jean Rouch

Op 18 februari overleed de Franse regisseur en etnoloog Jean Rouch bij een auto-ongeluk in Niger. In Zaal De Unie wordt op 9 april een hommage aan hem gebracht. Rouch (Parijs, 1917) werkte als filmer een groot deel van zijn leven in Niger, Senegal, Ghana en Mali, waar hij meer dan zeventig documentaires maakte. Zijn films hebben grote invloed gehad op de Franse cinema in de jaren vijftig en zestig. Voor Chronique d'un été (1961) ging Rouch in zomers Parijs de straat op om mensen te interviewen over geluk. Het was vooral de losse draaistijl en het schijnbaar richtingloze van de film, waarmee hij een generatie jonge filmers beïnvloedde zoals Eric Rohmer, Jean-Luc Godard en François Truffaut. Het leverde Jean Rouch de eretitel `père de la Nouvelle Vague' op. In De Unie wordt Rouch' relatie met Nederland belicht. In Madame l'Eau (1993) gaat Rouch met drie Afrikaanse vrienden in Nederland op zoek gaan naar een geschikte windmolen voor irrigatiedoeleinden in Niger. De Nederlandse filmmakers Philo Bregstein en Steef Meyknecht en Catherine David, directeur van kunstcentrum Witte de With spreken over hem.

Zaal De Unie, Mauritsweg 34 Rotterdam op 9 april om 15u30 en 20u30. Inl en res. www.rks.nl 06-51679076

Spring

Visueel overdonderende film van de Koreaan Kim-ki-Duk die eerder indruk maakte met The Isle. Spring summer fall winter and spring is soms even wreed als die film, maar altijd even mooi en afgewogen, meer geïnteresseerd in beschouwing dan in handeling. In het verloop van de vijf seizoenen uit de titel voltooit Kim ki-Duk de kringloop van het leven van een man die we als jochie leren kennen op het drijvend eiland van een boeddhistische kluizenaar die zijn leermeester is.

Regie Kim Ki-duk. Met: Young-min Kim, Yeo-jin Ha, Young-soo Oh, Jong-ho Kim. In 14 bioscopen.

Jack Cardiff

Een retrospectief is een voor een cameraman ongebruikelijk eerbetoon. Dat het Filmhuis Den Haag er nu een wijdt aan Jack Cardiff, is een indicatie van diens uitzonderlijke status. De inmiddels 89-jarige Brit draaide in acht decennia bijna zeventig films en regisseerde er zelf vijftien. De in het retrospectief vertoonde films beslaan vrijwel uitsluitend de jaren '40, '50 en '60, waarin hij zijn reputatie vestigde als Master of Colour. Drie films maakten hem wereldberoemd: A Matter of Life and Death, Black Narcissus en The Red Shoes.

Filmhuis, Den Haag: 070-3656030.

Osama

Eerste film uit Afghanistan na de Talibaan schetst in poëtische en pamflettistische beelden het leven van een meisje dat alleen kan overleven als ze zich als jongen verkleedt om te kunnen werken en voor haar familie te zorgen. De vermomming is geen bevrijding. Ze is niet een meisje dat zich verkleedt als matroos om de zeven zeeën te kunnen bezeilen. Broek en tulband zijn een nieuwe gevangenis van religieuze dogma's.

aRegie: Siddiq Barmak. Met: Marina Golbahari, Arif Herati, Zubaida Sahar, Hamida Refah, Khwaja Naher. In: 5 bioscopen.

The Fog of War

Even fascinerende als frustrerende documentaire van Errol Morris waarin Robert S. McNamara, minister van defensie onder Kennedy en Johnson en een van de Amerikaanse architecten van de Vietnamoorlog, zowel ontwijkend als onthullend over zijn rol in de geschiedenis praat. McNamara wordt in deze documentaire niet bewonderd, maar hij wordt wel respectvol behandeld. Al zullen de meeste vragen uit de film gemonteerd zijn, toch krijg je de indruk dat Morris niet doorvraagt. Bekroond met een Oscar.

Regie: Errol Morris. In: Tuschinski, Amsterdam.