Voorkeur beeldende kunst

Vlaamse Pracht

Nu het Rijksmuseum in Amsterdam voor een grootscheepse verbouwing zijn deuren voor enkele jaren heeft gesloten, is een groot deel van de Vlaamse verzameling (schilderkunst uit de 17de-eeuwse Zuidelijke Nederlanden) te zien in het Bonnefantenmuseum, Maastricht dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot `Rijksmuseum aan de Maas'. De tentoonstelling maakt deel uit van een ongekende bruikleenactie van het Rijksmuseum: in verschillende musea in Nederland, België en Duitsland zullen de komende jaren onderdelen van de Rijksmuseumcollectie worden ondergebracht.

Met de schilderijen uit het Rijks, werken uit de eigen collectie en bruiklenen van onder meer het Utrechtse Catharijneconvent, beschikt het Bonnefantenmuseum nu over de grootste verzameling Zuid-Nederlandse schilderkunst van renaissance en barok in Nederland.

Op de expositie Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw zijn maar liefst vijf schilderijen bij elkaar gebracht van Pieter Aertsen, die furore maakte met altaarstukken, bijbelse voorstellingen en moraliserende uitbeeldingen van het boerenleven. Dat genre-element en het stilleven werden verder uitgewerkt door zijn neef Joachim Beuckelaer en schilders als Adriaen Brouwer. Een fraaie verzameling landschapschilderijen vertelt het verhaal van dat specialisme aan de hand van werken van Joos de Momper en Sebastiaen Vranx. In de laatste zalen van de tentoonstelling worden de grootmeesters van de Vlaamse barok getoond met Rubens, Van Dyck en Jordaens.

Vlaamse pracht uit de 16de en 17de eeuw, Bonnefanten Museum, Avenue Ceramique, Maastricht. Di-zo 11-17u.

Dante Gabriel Rossetti

Op de mooi onderbouwde expositie over Dante Gabriel Rossetti (1828-1882) in het Van Goghmuseum zijn alle grote werken van de schilder present. De Pre-Raphaelite Rossetti is vooral te zien als schepper van decadente dromen van hypergevoelige, in zichzelf gekeerde vrouwen, van verholen erotiek. Rond 1860 begom Rossetti grote vrouwenportretten in Venetiaanse stijl te maken vooral van zijn vaste model en latere vrouw, de beeldschone, maar tragische Elizabeth Siddal.

Dante Gabriel Rossetti t/m 6 juni in het Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dag 10-18u.

Yinka Shonibare

De meeste installaties van Yinka Shonibare in Museum Boijmans van Beuningen bestaan uit etalagepoppen, altijd zonder hoofd, in jurken en pakken van `Dutch Wax' een vrolijk gekleurde stoffensoort met wilde patronen. Deze `Afrikaanse stoffen', al decennia ontworpen en gemaakt in Helmond en Manchester, zijn populair en veel Afrikanen dragen het als typisch voorbeeld van een `eigen' Afrikaanse identiteit. Op genadeloze buit Shonibare deze cultuurkluts uit.

Yinka Shonibare, Double Dutch t/m 24 apr Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, R'dam.

Constant

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst wijdt een expositie aan het grafische werk van Constant. Het verstilde karakter van grafische kunst komt op deze expositie goed tot zijn recht. Op het eerste gezicht tonen de werken krassende lijnen en figuren die eerder inktvlekken zijn dan herkenbare gedaantes. Met ogenschijnlijk fragiele lijnen zet Constant de mens neer als een weerloos wezen omringd door massieve kleurvlakken. Later worden zijn mensenfiguren prominenter.

Constant t/m 18 april Cobra Museum, Sandbergpelin 1-3, Amstelveen. Di-zo 11-17u. En verder

Charlotte Schleiffert t/m 9 mei Mus Boijmans v Beuningen, Museumpark 18-20, R'dam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Vis vitalis; stillevens van Hollandse en Vlaamse meesters, 1550-1700 t/m 9 mei Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Di t/m zo 11-17u; Alphonse Mucha, meester van de Jugendstil t/m 23 mei, Edward Steichen t/m 25 en Mike Disfarmer t/m 11 april Kunsthal, Westzeedijk 341, R'dam. Di-za 10-17u, zo 11-17u; Hans Op de Beeck t/m 11 april GEM, Stadhouderslaan 43. Di t/m zo 12-20u; Van Corot tot Cézanne t/m 9 mei Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Di-zo 11-17u.