Volledige controle van risicovluchten uit Zuid-Amerika

Minister Donner (Justitie, CDA) wil de 100-procentscontroles op risicovluchten uit Zuid-Amerika uitbreiden naar vluchten uit Colombia en eventueel Venezuela. Hij heeft daarover overleg gevoerd met de vice-president van Colombia. Donner zei dat gisteren tijdens een debat over de aangescherpte controles, sinds december vorig jaar, op vluchten vanuit de Nederlandse Antillen en Suriname. De verscherpte controles op Schiphol moeten volgens Donner voorkomen dat de Antillen en Suriname gebruikt worden als aan- en doorvoerplaats voor cocaïne. Luchtvaartmaatschappijen houden inmiddels een zwarte lijst aan van aangehouden passagiers. Ze krijgen een vliegverbod opgelegd. Frankrijk heeft inmiddels verzocht om gebruik te mogen maken van die lijst voor binnenkomende vluchten uit risicolanden. Donner staat daar positief tegenover. De Tweede Kamer toonde zich in meerderheid tevreden over Donners aanpak van cocaïnekoeriers op Schiphol. Ze worden niet meer aangehouden, maar zijn wel hun handelswaar kwijt. Sindsdien is het aantal opgepakte koeriers aanzienlijk gedaald.