VNO-NCW: Cerfontaine te duur

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet af van de aanstelling van Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine als nieuwe voorzitter. Volgens algemeen directeur N. van Kesteren waren beide partijen na maanden van besprekingen inhoudelijk en financieel al akkoord, maar kwam Cerfontaine op het laatste moment met een ,,onaangename verrassing'' in de vorm van een zeer hoge pensioeneis.

VNO-NCW wil eind van dit jaar, uiterlijk begin 2005 een opvolger aanstellen voor J. Schraven, die sinds 1999 voorzitter is. Een sollicitatiecommissie sprak de afgelopen maanden met een aantal kandidaten, onder wie de 58-jarige Cerfontaine. ,,Hij was voor ons een zeer serieuze gegadigde en bleek bereid de functie op zich te nemen. In feite was het hele proces klaar, ook de financiële kant. Maar helemaal aan het eind kwam er nog een eis'', aldus Van Kesteren. ,,Hij zei: `Ik wil een goede pensioenregeling en dat heeft consequenties, het kost veel geld'.'' Van Kesteren wil niet op de hoogte van de bedragen ingaan, maar zegt wel dat het voor VNO-NCW onbespreekbaar was.

Uit het jaarverslag van Schiphol over 2003 blijkt dat Cerfontaine een salaris ontving van 345.047 euro, aan bonussen toucheerde hij 189.775 euro, voor `overige vergoedingen' kreeg hij 11.187 euro en de pensioenkosten bedroegen 63.540 euro. Maar er werd ook een `inhaalslag' gemaakt om de pensioenen van de directie `marktconform' te maken. Het ABP maakte daartoe een herberekening die voor Cerfontaine de periode 1998-2003 betrof, aldus het jaarverslag. De daaruit voortvloeiende lasten bedroegen 325.413 euro over 2003.

Cerfontaine eiste dat VNO-NCW deze nieuwe regeling in zijn geheel over zou nemen. Van Kesteren: ,,Wij zijn niet snel zenuwachtig, maar hiervan zeiden we meteen: dit doen wij niet. Een uitweg bleek niet mogelijk, Cerfontaine wilde zijn eisen niet afzwakken en wij willen niet meer betalen dan we gewend zijn.'' Van Kesteren zegt dat VNO-NCW een ,,zeer goed salaris'' betaalt plus emolumenten en een pensioenregeling.

Een woordvoerster van Cerfontaine zegt dat de directeur van Schiphol een ,,totale afweging'' heeft gemaakt van zijn huidige functie en zijn eventuele overgang naar VNO-NCW. Hij zou zelf hebben besloten de stap niet te maken. De pensioenregeling was daarbij ,,slechts één van vele aspecten''.