Tennis in het Plaza de Toros

Het Nederlandse Davis- Cupteam treedt morgen in de kwartfinales op Mallorca aan tegen Spanje. Oftewel op de geboortegrond van de voormalig nummer één Carlos Moyá en de tienerster Rafael Nadal.

Direct nadat Rafael Nadal twee maanden geleden na zijn beslissende overwinning tegen Tsjechië als een nieuwe Davis-Cupheld werd begroet, sprak de pas 17-jarige tennisser een wens uit. Wat zou het mooi zijn om de kwartfinale tegen Nederland te spelen op het eiland, waar hij niet alleen zelf opgroeide maar ook zijn voorbeeld en mentor Carlos Moyá. De Spaanse tennisfederatie kwam het supertalent tegemoet, en liet in de plaatselijke stierenvechtersarena gravel storten. Het vakantie-eiland is de komende dagen even tennisgek.

Op slechts een paar honderd meter van het Coliseo Balear groeide Moyá op. De 27-jarige gravelspecialist legde in Palma de Mallorca de basis voor het grootste succes in het Spaanse tennis. In 1999 mocht hij zich als eerste Spanjaard in de geschiedenis van het professionele tennis de nummer één van de wereld noemen. Op dat moment was hij samen met FC Barcelona-verdediger Miguel Angel Nadal een van de grootste sporters die het eiland had voortgebracht. Rafael Nadal was toen nog een volstrekt onbekende tiener, die zowel Moyá als zijn voetballende oom Miguel Angel Nadal adoreerde.

Nu vijf jaar later staat de nog altijd onvolwassen Rafael Nadal zelf volop in de schijnwerpers. De linkshandige speler versloeg vorig jaar zijn voorbeeld Moyá, veroverde een plek in de topveertig, bezorgde Spanje een plaats bij de laatste acht in het Davis-Cuptoernooi en verbaasde iedereen door onlangs in Miami te winnen van de huidige nummer één Roger Federer. Nadal heeft de jacht naar de top van de wereldranglijst ingezet en is zelf inmiddels de nieuwe held van Mallorca.

Moyá zat geblesseerd thuis toen zijn vervanger in het Spaanse Davis-Cupteam in het Tsjechische Brno de beslissing forceerde en op de schouders van zijn ploeggenoten ging. Dat moment vervulde de huidige nummer zeven van de wereld met trots. Vorig jaar liet Moyá zich al eens ontvallen dat Spanje nog nooit een groter talent heeft gekend dan Nadal. Zodra Moyá en Nadal samen op Mallorca zijn, trainen ze met elkaar.

De inmiddels 38-jarige Miguel Angel Nadal is als verdediger aan het `afbouwen' van Real Mallorca. Na afloop van de training stond de voetballer die voor zijn vaderland drie WK-toernooien speelde en onder Johan Cruijff de Champions League won even stil bij de prestaties van zijn neefje. ,,Ik ben heel trots op Rafael. Wat hij doet is goed voor de sport op Mallorca. Hij is vooral mentaal sterk'', zei de voetballer met een glimlach op zijn lippen. ,,Beter dan ik ben.''

Sjeng Schalken heeft op het persoonlijke vlak een zwak voor zijn tennisvriend Moyá, maar de Nederlandse kopman ,,heeft niets met die jonge mannetjes als Nadal''. ,,Met Moyá ben ik samen opgekomen in de tour. Hij is heel relaxed en staat met beide voeten op de grond'', stelde Schalken gisteren in Mallorca. ,,Met Nadal is dat anders. Die is van een andere generatie. Die tonen minder respect. Maar dat neemt niet weg dat hij nu al een fenomeen is. Hij heeft een uitmuntende vechtersmentaliteit, een zeer goed lichaam en een gevaarlijke forehand langs de lijn. Daar staan ook wel minpunten tegenover. Maar hij is nu op zijn zeventiende beter dan Moyá op die leeftijd was.''

In de aanloop naar de ontmoeting met Nederland werkten Moyá en Nadal gisteren met hun ploeggenoten Juan Carlos Ferrero en Tommy Robredo ontspannen een partijtje tennisvoetbal af op de gravelbaan. De Spanjaarden lijken zich meer zorgen te maken over de slechte weersvoorspellingen dan over opponent Nederland. Ze speculeerden al in de plaatselijke kranten welke tegenstander ze het beste in de halve eindstrijd kunnen treffen: Frankrijk of Zwitserland. Volgens het ideale scenario zou Nadal zaterdag aan de zijde van Robredo het beslissende punt tegen de formatie van Tjerk Bogtstra binnenslepen in het vrijwel altijd cruciale dubbelspel.

Hoewel Spanje de laatste twee duels met Nederland in respectievelijk Barcelona en Eindhoven verloor, waant de thuisploeg zich onoverwinnelijk op Mallorca. Want niet alleen Moyá en Nadal zagen daar het levenslicht, maar ook kopman Ferrero won op het eiland het eerste proftoernooi uit zijn loopbaan. Moyá en Nadal dromen er stiekem van dat de kranten na de ontmoeting tegen Nederland zullen schrijven: `Mallorca verder in de Davis Cup'.

    • Koen Greven