Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de gevolgen van de snelgroeiende Japanse oesters in de Oosterschelde. Deze vormen een bedreiging voor mossels en kokkels omdat ze hetzelfde voedsel eten. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Reportage over de inkomens van topondernemers. Ondanks de slechte economie blijkt dat sommige ondernemers er toch tientallen procenten op vooruit zijn gegaan. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor de verhoren van de Nationale Veiligheidsadviseur Condoleeza Rice door de de commissie die de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York onderzoekt. Ned.3, 22.20-23.07u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Rotterdam na Fortuyn. Reportage over aanpak van de overlast en onveiligheid in Rotterdam-Zuid na de entree van de partij Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad. Fortuyns partij beloofde veel, maar de bewoners en wijkagenten merken daar nog zeer weinig van. Ned.3, 21.15-22.00u.

Het derde oog: Leonardo. Slot van een tweeluik over het leven van kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci. Canvas, 22.25-23.15u.

Verschrikkelijk mooi/Gaias børn. Herhaling uit 1999 van de Deense documentaire over vier mensen met zware lichamelijke afwijkingen. De gehandicapten die alles doen om van het leven te genieten vertellen hoe ze zichzelf zien en hoe de maatschappij hen behandelt. Ned.1, 22.58-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gast is o.a. actrice Cox Habbema. RTL4, 22.30-23.30u.

De wandeling. De Australische forensisch antropologe Clea Koff vertelt over haar werk in Rwanda en het voormalige Joegoslavië waar zij voor de VN-tribunalen bot- en schedelonderzoek deed in de massagraven. Vandaag ligt haar boek De Bottenvrouw in de boekwinkels. Morgen, Ned.1, 16.32-17.00u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen PSV en Newcastle United in een kwartfinale van de UEFA Cup. Met analyses van Youri Mulder en NAC-trainer Ton Lokhoff. Ned.2, 20.20-22.45u.

Dat zoeken we op. Eerste aflevering van een 14-delige quiz waarin twee teams van televisiemensen vragen beantwoorden naar aanleiding van cabaret- en televisiefragmenten. Vanavond met Nelleke van der Krogt en Cas Jansen tegen Mieke Stemerdink en Ramon Beuk. Ned.3, 20.35-21.15u.

FILM

Terms of Endearment (James L. Brooks, 1983, VS). Regiedebuut van televisieproducent Brooks won vijf Oscars en is een effectieve, zij het anachronististische poging om melodramatisch genre te moderniseren. Heerszuchtige weduwe Shirley MacLaine stookt in huwelijk van dochter Debra Winger. Dan krijgt de laatste kanker en wordt moeder verliefd op excentrieke buurman Jack Nicholson. RTL5, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

Stuart Little (Rob Minkoff, 1999, VS). Alleraardigste live-action-film over een eigenwijze muis die wordt geadopteerd door een mensengezin, drijft effectief milde spot met de ongerijmdheden van de adoptiepraktijk. Net5, 20.30-22.00u., met reclame.

Feeling Minnesota (Steven Baigelman, 1996, VS). Debuutfilm over twee eeuwig twistende broers (Vincent D'Onofrio en Keanu Reeves) deint gemakzuchtig mee op het succes van de Nouvelle Violence van Quentin Tarantino maar ademt tegelijk een aantrekkelijke troosteloosheid. Cameron Diaz, als bruid van de een, behoort tot de conflictstof. Ook met Dan Aykroyd, Tuesday Weld en Courtney Love als serveerster. Net5, 22.00-23.55u.

Merry Christmas Mr. Lawrence (Nagisa Oshima, 1982, Eng.). Oshima brengt fenomenaal de botsing der culturen in beeld door in een Japans krijgsgevangenenkamp een psychologische strijd te laten ontbranden tussen twee Britse militairen en twee Japanse officieren die als hun Oosters tegenbeeld kunnen gelden. BBC2, 0.55-2.50u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met ex-staatssecretaris Aad Nuis over zijn boek Op zoek naar Nederland waarin hij ingaat op integratie van nieuwkomers. Radio 1, 19.04-20.00u.

Vreemd. Gedramatiseerde documentaire over mensen die betrokken zijn geweest bij harttransplantaties. De teksten zijn gebaseerd op gesprekken die Carina Ellemers voerde met getransplanteerden en nabestaanden van orgaandonoren. Aansluitend een discussie over orgaantransplantatie. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.