Somberen over Nokia

De problemen waarmee Nokia wordt geconfronteerd zien er lastiger uit dan ooit. Het Finse mobieletelefoniebedrijf zag de omzet van zijn divisie voor mobiele telefoons in het eerste kwartaal met 6 procent dalen, ook al steeg het aantal verkochte toestellen met 19 procent.

Een deel van het probleem kan worden verklaard door de val van de dollar. Maar ook de gemiddelde verkoopprijs per telefoon is gedaald. Nu dat het geval is, moet Nokia steeds meer toestellen verkopen om de winst stabiel te houden. En net zoals je gevaren kunt ontwijken door je kop in het zand te steken, kun je de prijzen verlagen om concurrerend te blijven, met alle schadelijke gevolgen vandien.

Dat gevaar zagen beleggers ook, waarna ze de marktwaarde met 17 procent lieten kelderen. In één klap verdween ruim 13 miljard euro aan beurswaarde.

Bovendien heeft Nokia marktaandeel ingeleverd. Hoewel een toename van de verkoop van mobiele telefoons met 19 procent indrukwekkend lijkt, groeide de markt met meer dan 25 procent. Dat is zorgwekkend, omdat de winstmarges van het concern momenteel veel hoger zijn dan die van zijn concurrenten, doordat het de vaste kosten over een groter aantal toestellen kan uitsmeren. Als de concurrenten marktaandeel van Nokia blijven afsnoepen, verkeren ze straks in een betere positie om Nokia op het gebied van de prijzen te beconcurreren.

Volgens het Finse bedrijf is het verlies aan marktaandeel slechts tijdelijk, omdat zijn populaire telefoons – met de vorm van een oesterschelp, ook wel clamshell genoemd – uitverkocht waren. Maar het concern kan zich, met de hete adem van zoveel concurrenten in zijn nek, nauwelijks een slippertje veroorloven.

De benauwendste vraag voor de aandeelhouders van Nokia is wat er gebeurt als de huidige hausse in een baisse omslaat. De omzet van mobiele telefoons kan niet altijd met 25 procent blijven groeien, dus op zeker moment zal de groei afnemen. Vanaf dat moment zal de druk op de prijzen en de winstmarges verder toenemen. Als de Finnen in goede tijden de prijzen al niet kunnen verhogen, ziet de toekomst er somber uit.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Robert Cyran