Shell zet manager uit functie

De Koninklijke/Shell Groep heeft financieel directeur Frank Coopman van de divisie Exploratie en Productie (E&P) uit zijn functie ontheven. De divisie speelt een centrale rol in de kwestie rond de reserves. Een woordvoerder van Shell zei vanmorgen dat Coopman een andere baan is aangeboden, maar die heeft hij geweigerd. ,,Er wordt nu gekeken naar een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.''

De woordvoerder wilde geen details geven over het vertrek van Coopman, behalve dat het te maken heeft met de al eerder naar buiten gebrachte keuze van Shell voor een nieuwe financiële organisatie. Coopman is opgevolgd door Simon Henry, die leiding gaf aan de afdeling die contact onderhoudt met investeerders, beleggers en analisten.

Coopman werkt sinds 1970 bij Shell. In juli 2002 trad hij aan als financieel directeur bij de divisie E&P. Daar rapporteerde hij direct aan Walter van de Vijver. Die moest begin vorige maand opstappen, tegelijk met bestuursvoorzitter Philip Watts, omdat de raad van commissarissen van het Nederlands-Britse energieconcern het vertrouwen in hen had verloren.

Shell schokte in januari de financiële wereld met een forse afwaardering van de bewezen olie- en gasreserves, reserves die een indicatie zijn voor toekomstige prestaties van energieconcerns. Shell doet een intern onderzoek naar de kwestie, waarvan de resultaten naar verwachting eind april openbaar worden.