Serie-dierenmoordenaar in São Paulo

Tony was de eerste die stierf. Ze vonden zijn lichaam op de ochtend van 24 januari, slap en levenloos. Drie dagen later werd een volgend slachtoffer ontdekt. Tegen het weekeinde was het dodental opgelopen tot zeven. Nog later vielen de slachtoffers bij bosjes, alle vergiftigd door dezelfde geurloze, kleurloze substantie. Sinds het begin van deze week onderzoeken de autoriteiten zes nieuwe moorden.

Chimpansees, orang-oetans, tapirs, kamelen, stekelvarkens, dromedarissen, kangoeroes, een leeuw en zelfs een olifant werden het slachtoffer van de `serie-dierenmoordenaar' in de dierentuin van São Paulo. De wanhopige Braziliaanse autoriteiten onderzoeken nu ten minste 73 verdachte sterfgevallen, maar moeten toegeven dat ze sinds januari nog geen stap dichter zijn gekomen bij de oplossing van de mysterieuze misdaden.

,,De dieren lopen nog steeds gevaar. Ik kan niet uitsluiten dat er nog nieuwe slachtoffers vallen'', zei commissaris Clovis Ferreira de Araujo, die het onderzoek leidt. Volgens Araujo staan tien werknemers van de São Paulo Zoo op het verdachtenlijstje, ,,maar er zijn nog geen aanwijzingen die het mogelijk maken verdachten te arresteren.'' De politie is ervan overtuigd dat de dierendoder vertrouwd is met de dagelijkse routine in de dierentuin en bovendien kennis heeft van biologie en scheikunde. Sinds februari heeft de directie de interne controles verscherpt. Elk uur worden de kooien van alle dieren nagekeken.

Het belangrijkste spoor dat de onderzoekers volgen, is dat van illegale handel in dieren. ,,Die mogelijkheid bestaat'', zegt Araujo. ,,Het doel van de vergiftigingen zou dan een tijdelijke verzwakking van de interne controles in de dierentuin zijn.'' Het is volgens hem niet ondenkbaar dat een bende gebruik maakt van de onrust rond de dood van een dier om ongestoord andere illegale activiteiten uit te voeren, zoals een lucratieve handel in eieren van exotische vogels.

,,Iedereen hier vindt de gebeurtenissen van de laatste maanden ongelofelijk droevig'', zei Fatima Valente Roberti, biologe in de dierentuin, tegen de BBC. ,,Vele werknemers werken al jaren in de dierentuin en brengen soms meer tijd door met de dieren dan met hun eigen familie.''

De Braziliaanse dierenbescherming belooft 1.700 dollar aan de tipgever die de schuldigen helpt te pakken.