Schrempp ligt zwaar onder vuur bij Daimler

Bestuur en commissarissen van 's werelds vijfde automobielconcern DaimlerChrysler lagen gisteren zwaar onder vuur van de aandeelhouders van het bedrijf. Zowel kleine beleggers, die met 9.000 mensen vertegenwoordigd waren in het Berlijnse congrescentrum, als institutionele beleggers uitten scherpe kritiek op topman Jürgen Schrempp, door één belegger omschreven als de ,,grootste vernietiger van kapitaal en arbeid uit de Duitse geschiedenis''.

DaimlerChrysler heeft grote problemen met dochter Chrysler in de VS. Ook het controlerend belang dat Daimler uitoefent in het Japanse Mitsubishi Motors is geen succes. Mitsubishi heeft twee miljard euro vers kapitaal nodig voor investeringen. Schremp kreeg de waarschuwing van aandeelhouders daar niet aan te voldoen. De aandeelhouders vrezen dat het Japanse bedrijf een te grote belasting dreigt te worden voor DaimlerChrysler. De koers van DaimlerChrysler is sinds de overname van Chrysler door Daimler-Benz in 1998 gehalveerd, vooral door problemen van het bedrijf in de VS. Schrempp voorspelde dat met de komst van nieuwe Mercedes- en Chryslermodellen de resultaten van het bedrijf in 2005 sterk zullen verbeteren. Geflankeerd door zijn eveneens bekritiseerde president-commissaris Hilmar Kopper verklaarde Schrempp: ,,Natuurlijk realiseren we ons dat het niet goed gaat. Maar ondanks de operationele problemen is de strategie van het bedrijf goed. Die veranderen we niet. Het zou te gemakkelijk zijn voor de problemen weg te lopen.''