Optimisme viert hoogtij op beurs

Alle 25 fondsen uit de Amsterdamse AEX-index stonden aan het begin van de middag op winst. Bij andere Europese beurzen was de stemming vergelijkbaar optimistisch. De koersen gingen omhoog door positieve berichten uit het bedrijfsleven. Het waren vooral technologiebedrijven die de rest van de beurs op sleeptouw namen.

De Amsterdam AEX-index noteerde halverwege de laatste beursdag voor het paasweekeinde 353,50 punten, bijna 0,9 procent hoger dan het slot van gisteren. Londen stond 0,7 procent in de plus, Parijs 0,8 en Frankfurt, dat een dag eerder flink had verloren, won 1,3 procent.

Belangrijk nieuws kwam er vanochten van Samsung uit Zuid-Korea. Het elektronicaconcern verwacht dat de verkoop van mobiele telefoontjes dit jaar meer zal toenemen dan eerst werd verwacht. Dat is niet alleen goed nieuws voor Samsung zelf, de op twee na grootste producent voor mobieltjes, maar ook voor de gehele technologiesector. Het Finse Nokia kwam eerder deze week juist met een omzetwaarschuwing, waardoor het aandeel een forse duikeling maakte. Nu steeg het aandeel van Nokia weer licht, met 2,5 procent. Ook de branchegenoten Siemens en Ericsson profiteerden.

Het was niet alleen Samsung dat met goed nieuws kwam. De stemming op de beursvloer werd mede bepaald door het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo, dat gisteravond met mooie kwartaalcijfers en prognoses kwam. Computerbouwer Dell stelde zijn omzetverwachting voor het lopende kwartaal naar boven bij.

In Amsterdam waren het dan ook vooral elektronicaconcern Philips en chipmachinefabrikant ASML die de kar trokken. Philips stond bovenaan met een koerswinst van 2,6 procent op 25,17 euro. ASML volgde met 2,2 procent winst, waardoor het aandeel 15,70 euro waard werd. Telecombedrijf en AEX-nieuwkomer Versatel won ruim 1 procent.

In de MidKap-index waren er wel enkele fondsen die genoegen moesten nemen met verlies. Staalfabrikant Corus verloor 1,5 procent, na een winst van 3,2 procent een dag eerder. De MidKap zelf stond vrijwel onveranderd op 402,28 punten.

Op de valutamarkt bleef de euro redelijk stabiel. De Europese munt noteerde tegen het eind van de ochtend 1,2155 dollar. Dat was iets lager dan de notering gisteren, 1,2175 dollar.