Ophef over salaris topman Corio

Onder aandeelhouders van vastgoedfonds Corio is ophef ontstaan over het salaris van de nieuwe directievoorzitter en voormalig commissaris J. de Kreij die de weggestuurde topman T. Wernink opvolgt.

,,Eerst werkt De Kreij zijn voorganger eruit, daarna liegt hij aandeelhouders voor over het gedwongen vertrek van Wernink (...) en als klap op de vuurpijl grijpt hij een supersalaris'', aldus de Zwitserse beleggingsgroep Profima vandaag in De Telegraaf.

Ook directeur P. de Vries van de Vereniging Effecten Bezitters (VEB) is kritisch. ,,Het is weer een typisch staaltje van naar boven nivelleren: je vergelijkt altijd met wie beter verdient maar niet met wie minder verdient.'' In de ogen van De Vries ,,is het beheren van vastgoed toch echt iets anders dan het besturen van een middelgroot AEX fonds. Het is alleen maar kopen en verkopen van onroerend goed.''

Gisteren maakte het bedrijf bekend dat de raad van commissarissen de gedelegeerd commissaris de Kreij voordraagt als nieuwe directievoorzitter. De toezichthouders – onder wie oud-minister N. Kroes en voormalig IHC-topman J.D.Bax – gaan akkoord met een een jaarsalaris voor hem van 610.000 euro. Zijn voorganger Wernink die vorig jaar onvrijwillig vertrok verdiende 260.000 euro.

Corio wil geen commentaar geven op de reactie van aandeelhouders. ,,Wij wachten de aandeelhoudersvergadering op 23 april af,'' aldus een woordvoerster. Volgens het bedrijf wordt het loonbeleid van Corio op dit moment tegen het licht van de Code Tabaksblat gehouden. ,,Mocht,'' aldus een persbericht van het vastgoedfonds, ,,uit dit onderzoek blijken dat een hogere vergoeding passend is, dan zal dit worden overeengekomen.''

De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de Autoriteit Financiële Markten. ,,ABP zal op de aandeelhoudersvergadering gedetailleerde vragen stellen en dan bekijken wat ons te doen valt,'' zegt een woordvoerder van het pensioenfonds. Volgens De Vries (VEB) ,,is het helaas nog steeds zo dat institutionele beleggers zich tot nu toe wel in woord maar niet in daad verzetten.'' Hij verwacht dan ook niet dat het voorstel van de commissarissen zal worden afgestemd.