Opgelet, wij gaan nu een tunnel in

Vroeger werd een tunnel gebruikt om een bank te beroven. Gisteren joeg een tunnel topbestuurders in heel Europa de stuipen op het lijf. Duizenden Franse aandeelhouders van de exploitant van de Kanaaltunnel bleken de krachten te hebben gebundeld. Met resultaat, want directie en commissarissen moesten onder een striemend fluitconcert hun comfortabele zetel opgeven.

Dezelfde dag, een ander land. Daimler Chrysler schrapt zijn optieprogramma in een uiterste poging om de toorn van de aandeelhouders te weerstaan. Mega-belegger DWS (een dochter van Deutsche Bank en voor 12 procent eigenaar van Daimler) spreekt onverbloemd van een signaal dat nodig is om aan dit wanbeleid een einde te maken. De bekendste ondernemer van Duitsland, Jürgen Schrempp, kan zich nu voorstellen hoe een scheidsrechter zich soms voelt in een vol voetbalstadion. ,,De grootste kapitaal- en arbeidsplaatsvernietiger in de geschiedenis'', was nog niet eens het ergste wat hij als Daimler-topman naar zijn hoofd kreeg. Alleen omdat de commissarissen hem blijven steunen, kon Schrempp vanochtend gewoon nog aan de slag.

In Nederland gaan we zo niet met elkaar om.

,,U heeft ons misleid. Dank u wel'', was ooit op een Ahold-vergadering te horen. Toen de vergadering dreigde uit te lopen bood de toenmalige president-commissaris aan verdere vragen schriftelijk af te handelen.

En vorige maand nog kreeg directeur Peter Paul de Vries van de VEB, na kritische vragen over het salaris van Philips-bestuurders, het verwijt van topman Gerard Kleisterlee de weg kwijt te zijn. ,,Dit is politieke taal. Geen aandeelhouderstaal''. Toen gisteren een aandeelhouder van TPG aan de stoelpoten van bestuursvoorzitter Peter Bakker begon te zagen, was president-commissaris Tabaksblat net zo duidelijk. ,,We zijn hier niet in het parlement.''

Toch verandert er wel wat in Nederland. Voorzichtig beginnen de institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) vaker te blaffen, al is bijten nog niet echt aan de orde. Bij veel bedrijven valt de beschermingsconstructie weg: wie in het verleden om een stemming vroeg werd meestal geconfronteerd met een `onafhankelijk' maar flexibel meebuigend administratiekantoor dat over een riante meerderheid beschikte. Georganiseerd verzet van kleine aandeelhouders kan ook in Nederland zijn vruchten afwerpen.

Niet dat een bedrijf er zomaar beter van wordt als het bestuur vertrekt, maar het besef dat een aandeelhouder die macht heeft maakt de discussie tussen bestuur en aandeelhouders alleen maar serieuzer.