Om naar uit te kijken

MANIFESTATIE

Het Verhaal Zonnestraal

Het voormalige tbc-sanatorium Zonnestraal bij Hilversum heeft een rijke geschiedenis. In 1928 opende dit transparante hospitaal van glas en staal de deuren voor lijders aan `tering', zoals destijds volksziekte nummer één heette. In het ontwerp van

architect Jan Duiker vinden de aankomende weken tal van culturele manifestaties plaats. Toneelgezelschap ZTHollandia brengt onder de titel Hoogtezon een bewerking van De Toverberg van Thomas Mann. Door de tuin van het landgoed is een wandelroute uitgezet die voert langs historische plekken, zoals het `afsprakenhekje' voor de patiënten. Zowel in de koepel van het gebouw als in de tuin zijn tentoonstellingen gewijd aan verschillende `Zonnestraalverhalen'. De medische, architectonische, sociale en kunstzinnige aspecten van het sanatorium en de bewoners komen daarin aan de orde. Ook zijn er muziekuitvoeringen.

Het Verhaal Zonnestraal t/m 30 mei. Inlichtingen: 023-5319139;

www.zonnestraal.org

BEELDENDE KUNST

Bart van der Leck

De kunstenaar Bart van der Leck (1876-1958) is vooral bekend geworden door zijn abstracte composities van losse kleurvlakjes die hij schilderde toen hij, omstreeks 1918, lid was van De Stijl en beïnvloed werd door Piet Mondriaan. De overzichtstentoonstelling van Van der Leck in het Kröller-Müller Museum toont hoe veelzijdig hij was: naast schilderijen en tekeningen zijn er ook diverse ontwerpen voor interieurs, ramen, tegels, borden en vloerkleden te zien.

`Bart van der Leck', Kröller-Müller Museum, 10-4 t/m 18-7. Di t/m zo 10-17 u. Inl. www.kmm.nl of 0318591241.

TONEEL

Omstanders

Toon Tellegen heeft voor de Haarlemse Toneelschuur een toneelstuk geschreven over twee vrouwen die gelukkig zijn in een bos. Totdat er een man verdrinkt. Tellegen baseerde zijn tekst op gesprekken met de acteurs: Ria Eimers, Carla Mulder en Joep Onderdelinden. Lidwien Roothaan regisseert.

Première 15 april Toneelschuur, Haarlem. Inl 023-517 3910 of www.toneelschuur.nl

DANS

Dance Works

Dance Works en het Ives Ensemble brengen samen een muziek- en dansvoorstelling met nieuw werk van Bruno Listopad, op Movement for 10 Musicians van Laurence Crane. Als tweede programmaonderdeel brengen de groepen hte beroemde ballet Sixteen Dances for Soloist and Company of Three (1951) van John Cage en Merce Cunningham, aangevuld met Ton Simons' choreografie op dezelfde muziek.

Tournee t/m 28/4. Inl 010-436 4511 of www.danceworks.nl

MUZIEK

Arcadi Volodos

De Russische pianist Arcadi Volodos, ooit door zijn impresario betiteld als ,,de nieuwe Horowitz', geeft recitals in Utrecht en Rotterdam. Op het programma muziek van Skrjabin (Sonate nr 8), Rachmaninov (diverse stukken), Schubert (Sonate D557), een eigen bewerking van Rachmaninovs Polka Italienne, Liszt en Danse macabre van Saint-Saëns in bewerkingen van Liszt en Horowitz.

Volodos: 13 april 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544. Op 17 april 20u15 in de Doelen Rotterdam. Res 010-2171717.

POP

Ane Brun

De Noorse popzangeres Ane Brun liet grote indruk achter na haar optreden op Eurosonic in Groningen eerder dit jaar. Ane Brun doopte haar debuutalbum Spending time with Morgan, genoemd naar de gebutste gitaar waarop ze haar hypermelodieuze liedjes componeerde. Probeer Humming one of your songs maar eens uit je hoofd te krijgen, als het zich daar eenmaal genesteld heeft.

10 april Paradiso, Amsterdam, 11 april Ekko, Utrecht, 12 april Rotown, R'dam.

Gerectificeerd

Correctie

De kunstmanifestatie Zonnestraal bij Hilversum (zie Agendavoorpagina van vorige week) loopt t/m 3 oktober en niet tot 30 mei zoals wij vorige week vermeldden.