McDonald's zet salades in tegen vetzucht

Fastfood-keten McDonald's gaat in Nederland vanaf volgende maand maaltijdsalades, fruit en yoghurt verkopen. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Volgens directeur Paul van der Stoel van McDonald's Nederland gaat het om de meest ingrijpende omslag in de geschiedenis van het bedrijf.

McDonald's is, net als andere fastfoodketens, zoals Burger King en Pizza Hut, tot op heden vooral in verband gebracht met ongezond voedsel dat te veel vetten en suikers bevat.

Veel voedingsbedrijven beginnen de samenstelling van hun producten aan te passen, inspelend op de wereldwijde toename van mensen met overgewicht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft overgewicht tot een van de belangrijkste hedendaagse gezondheidsproblemen bestempeld. Het leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en gewrichtsproblemen.

Wereldwijd lijden een miljard mensen aan overgewicht, en 300 miljoen aan ernstig overgewicht. In Nederland lijdt een op de tien mensen aan ernstig overgewicht, twee keer zo veel als 25 jaar geleden.

De WHO komt over een maand met een strategie om het probleem van overgewicht te bestrijden. Eerder heeft de organisatie laten weten dat ze een vermindering wil van de vet-, suiker- en zoutconsumptie. Ook zouden mensen meer moeten bewegen.

McDonald's is vorig jaar aangeklaagd door twee New-Yorkse tieners omdat het bedrijf schuld zou hebben aan hun zwaarlijvigheid. De tieners zijn in het ongelijk gesteld. Maar sindsdien lijkt het bedrijf wel bezig met een koerswijziging. Een maand geleden kondigde het concern aan dat in de Verenigde Staten de extra grote porties friet (300 gram) en frisdrank (1,2 liter) van het menu worden geschrapt.

Volgens directeur Van der Stoel heeft de koerswijziging niets te maken met de rechtszaak van vorig jaar. Het bedrijf heeft gewoon geluisterd naar zijn klanten. Van der Stoel: ,,Vrouwen, en met name jonge moeders, klaagden vaak over het gebrek aan salades, groente en fruit.''

Fruit pagina 13