Loondaling in honkbal deert rijke profs niet

Het honkbalseizoen in Amerika is nog maar net begonnen of de Major League heeft al een opvallende `statistiek' opgeleverd. Het gemiddelde salaris van de honkbalprofs is voor het eerst in bijna een decennium gedaald. Niet dat de honkballers zich zorgen hoeven te maken over de afbetaling van hun hypotheek. Ondanks de daling van drie procent ten opzichte van vorig seizoen verdienen de honkballers gemiddeld nog altijd 2,05 miljoen euro per seizoen, zo blijkt uit een onderzoek van persbureau AP.

,,Misschien wordt het de trend dat alle salarissen naar beneden gaan'', zei slagman Edgar Martinez van Seattle, wiens basisloon met 25 procent werd verlaagd tot 2,47 miljoen euro. De New York Yankees gaan vooralsnog tegen die vermeende trend in. De rijkste honkbalclub verhoogde het totaalbedrag aan uitbetaalde salarissen tot 150,6 miljoen euro.

Grootverdiener in New York is Alex Rodriguez, die jaarlijks 17,9 miljoen euro incasseert en voor het vierde achtereenvolgende jaar de lijst met best betaalde spelers in de Major League aanvoert. Tweede op die lijst, met een jaarsalaris van 16,8 miljoen euro, is Manny Ramirez. Hij speelt voor Boston, dat met een salarispost van in totaal 102,9 miljoen euro de Yankees op gepaste afstand volgt.

Het gemiddelde salaris bedroeg vorig seizoen 2,11 miljoen euro en is niet meer gedaald sinds 1995, toen de lonen daalden na een maandenlange staking waardoor de finale van de Major League (World Series) voor het eerst in negentig jaar werd afgeblazen. Volgens bestuurder Bud Selig van de Major League is de loondaling vooral een gevolg van de economische situatie. ,,De teams moeten de buikriem aanhalen wegens schulden'', weet Selig.

Het aantal honkballers dat meer dan 0,82 miljoen euro (1 miljoen dollar) verdient is voor het derde derde jaar op rij gedaald: van 425 in 2001 tot 374 dit jaar. De spelers zelf hebben geleerd van de afgelopen seizoenen. Florida won vorig jaar de World Series, terwijl het met een salarispost van 46,1 miljoen euro twintigste op de lijst van kapitaalkrachtige clubs stond. Een jaar eerder ging de titel naar Anaheim (51 miljoen). Pitcher Kirk Rueter van San Francisco: ,,Misschien zien eigenaren nu in dat je geen 110 miljoen hoeft uit te geven om te winnen.''