Kamer wil meer inzet camera's

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil meer mogelijkheden om publieke camera's te gebruiken bij het opsporen van criminelen en terroristen. Dit blijkt uit het schriftelijke commentaar dat CDA, VVD, PvdA en LPF vandaag leverden op het wetsvoorstel dat, via een wijziging van de Gemeentewet, het cameratoezicht regelt.

De partijen zijn positief over het wetsvoorstel, maar willen meer ruimte om cameratoezicht te gebruiken. Alleen de LPF doet concrete voorstellen om de beelden in te zetten bij het volgen van veelplegers en het opsporen van gestolen auto`s. De VVD en de PvdA staan hier niet negatief tegenover, maar willen eerst van de minister weten wat er mogelijk is.

LPF en CDA willen de bewaartermijn voor de camerabeelden oprekken tot respectievelijk een maand en een half jaar. Het CDA wil op deze manier terroristen kunnen herkennen. De VVD wil dat de beelden niet langer dan een week kunnen worden bewaard om in voorkomende gevallen te stimuleren snel aangifte doen.