Jamie Cullum

Harry Connick jr mag wel oppassen. Jarenlang was de koning van de zwijmeljazz zonder concurrentie en dan begint plotseling een roedel jonge crooners aan zijn poten te zagen. Vorig jaar was dat de 20-jarige Peter Cincotti, nu de amper drie jaar oudere, maar met ruiger imago opgetuigde Jamie Cullum. Door de Britse pers werd hij al getypeerd als `de David Beckham van de jazz' en 'Sinatra in sneakers'. En op de hoes van zijn album Twentysomething neemt hij dezelfde pose aan als rappende landgenoot Dizzee Rascal. Op het album is geen rap te horen maar wel bijkans afgekloven standards en een wat uit de toon vallende versie van Jimi Hendrix' Wind Cries Mary. Dat golden oldies als Singin'in the Rain en What a Difference a Day Makes toch fris klinken heeft te maken met Cullums prettig warme stem die wat nasaal en rauw klinkt. Zijn pianospel is niet spectaculair maar zeker doeltreffend. Jamie Cullum treedt 14 april op in het Amsterdamse BIMhuis.

Jamie Cullum: Twentysomething (Verve, 9866153) Distr Universal.