Invloed voedsel op kanker gering

De invloed van voedsel op het ontstaan van kanker is minder groot dan gedacht. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek dat KWF Kankerbestrijding vandaag bekend heeft gemaakt. De uitkomst van het onderzoek was echter geen aanleiding voor KWF om de voedingsadviezen te veranderen. De aanbeveling blijft om gevarieerd te eten, voldoende groente en fruit, matig alcohol te gebruiken, overgewicht te voorkomen en niet te roken. Meer dan enkele glazen alcohol per dag blijft slecht. Het KWF stelt dat overgewicht de kans op borstkanker verhoogt. Voor eierstok-, alvlees- en galblaaskanker is het verband inmiddels ook waarschijnlijk. Overgewicht blijkt vooral bij mannen de kans op darmkanker te vergroten. Ook verhoogt overgewicht de kans op een aantal minder vaak voorkomende soorten kanker, zoals als baarmoeder-, nier- en slokdarmkanker.