`Gevoelsdeadline' bij TPG

De problematische divisie Logistiek van post- en koeriersbedrijf TPG heeft nog een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Weliswaar is de divisie publiekelijk geen ultimatum gesteld, maar bestuursvoorzitter Peter Bakker van TPG sprak gisteren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het concern desgevraagd over ,,2005 als een gevoelsmatige deadline''.

De divisie Logistiek (voorraadbeheer voor derden) boekte vorig jaar een negatief bedrijfsresultaat van 203 miljoen euro, tegen een winst van 87 miljoen in 2002. De omzet bedroeg 3,74 miljard euro. De omzet van heel TPG bedroeg in 2003 11,8 miljard euro met een nettowinst van 300 miljoen euro.

De al langer kwakkelende divisie Logistiek kenmerkt zich door een sterke versnippering als gevolg van acquisities in het verleden. Vorig jaar boekte TPG 173 miljoen euro af op goodwill, activa en kosten voor de sanering van Logistiek. Ook moest verantwoordelijk bestuurslid Roberto Rossi het veld ruimen.

De logistiek-divisie ondergaat momenteel een rigoureus kostenbesparingsprogramma onder de naam `Transformation through Standardisation (TtS), waarbij standaardisering van de versnipperde divisie moet leiden tot verlaging van kosten en hogere opbrengsten. Logistiek moet dit jaar een rendement behalen van 4 procent over de omzet. In de jaren daarna moet dat 5 procent zijn. Bakker zei gisteren niet te willen speculeren over ,,wat er moet gebeuren als het niet lukt met TtS''. Dat was in antwoord op de vraag van een aandeelhouder of de divisie niet moet worden afgestoten.

Een eerste indicatie voor de stand van zaken komt op 26 april wanneer TPG de cijfers over het eerste kwartaal presenteert. Bakker gisteren: ,,De resultaten in de eerste weken van dit jaar bevestigen de verwachtingen voor 2004''.

aandeelhouders pagina 16