Galerieselectie

Arno Nollen

Fotograaf Arno Nollen is gefascineerd door meisjes, door hun jonge volwassenheid, hun lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. Hij komt ze tegen op straat, in cafés en in de disco. De fotograaf is niet geïnteresseerd in hun persoon of hun verhaal, maar bekijkt de meisjes van alle kanten door de zoeker van zijn camera, als een voyeur. De afgelopen anderhalf jaar werkte Nollen in de Moldavische stad Chisinau. In die periode ontmoette hij Natasha, die hij talloze malen vastlegde op film en op foto's.

foto's van Arno Nollen. T/m 9 mei in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Yvonne Dröge Wendel

De relatie die wij als mensen hebben met de voorwerpen die ons omringen, vormt het centrale thema in het werk van Yvonne Dröge Wendel. Deze objecten kunnen uiteenlopen van, aanvankelijk, complexe computers en auto's tot, in het latere werk, eenvoudigere voorwerpen. Zo is Dröge in 1992 in het huwelijk getreden met de kast Wendel, waarmee ze ook een huwelijksreis heeft gemaakt. Ook exposeerde ze ooit tekeningen die door automaten waren gemaakt, en transformeerde ze huiselijke voorwerpen tot aaibare objecten door ze te voorzien van een uniform jasje van zwarte wol. In Galerie Lumen Travo laat ze haar nieuwe werken zien op de tentoonstelling Liquid Indentities.

Nieuw werk van Yvonne Dröge Wendel. Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 17 april, wo t/m za 13-18u.

Paul Drissen

Het werk van Paul Drissen refereert aan modernisten als Rietveld, Lissitzky, Mondriaan Schwitters en Léger. Hij ontleent vormen en kleuren aan hun beeldtaal en voorziet deze van een persoonlijke inhoud. Zijn doeken zijn in dunne sluiers, laag over laag, met tempera geschilderd. Zijn nieuwste werken toont hij onder de titel Utopia.

Schilderijen en tekeningen van Paul Drissen. Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. 10 april t/m 15 mei, di t/m za 13-18u.

Matthew Murray

De foto's van de Engelse fotograaf Matthew Murray bieden een genadeloze blik in het leven van de Britten. Hij bezoekt safariparken, achtertuinen, clubs, wedstrijden of het huis van de buren. Hij observeert een oude vrouw die rokend een roman leest, of fotografeert een gewone rode onderbroek op een ongewone plaats. Recentelijk reisde Murray door Brazilië. Met de foto's die hij er maakte, laat hij kanten zien van het land die de gemiddelde toerist zullen ontgaan, zoals een vreugde-uitbarsting in het voetbalstadion of de hoge hakken van een oude dame.

foto's van Matthew Murray. Galerie Hug, Eerste Tuindwarsstraat 16, Amsterdam. T/m 24 april, di t/m za 11-18u.

Stijn Peeters

Eind jaren tachtig begon Stijn Peeters als schilder van landschappen. Halverwege de jaren negentig doen menselijke figuren hun intrede zijn werk. Soms lijken de personen afkomstig uit een vroegere eeuw, terwijl anderen hedendaagse attributen zoals skateboards of radio's met zich meedragen. Inspiratie voor zijn werken put Peeters uit schilderijen van oude meesters, maar ook uit krantenfoto's en zijn directe omgeving. Zo ontstaan composities met fragmenten uit diverse tijdperken en landen die gek genoeg vaak toch een samenhangend geheel vormen.

Schilderijen van Stijn Peeters. Galerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven. T/m 30 mei, wo t/m vr 11-18u, za 11-17u, zo 13-17u.

En verder

Schilderijen van Antonietta Peeters t/m 1 mei Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; tekeningen van Glen Baxter t/m 21 april in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; foto's van Dan Asher t/m 24 april in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; tekeningen en schilderijen van Arie de Groot t/m 18 april in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Seet van Hout t/m 12 mei bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; glas van Massimo Micheluzzi t/m 5 mei in Galerie Brutto Gusto, William Boothlaan 15a, R'dam; textielwerken van Nancy Pigmans t/m 18 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam; schilderijen van Van der Vegt t/m 24 april in Galerie Flatland, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.