DUITSLAND

Baselitz

Hij kreeg vooral bekendheid om zijn omgekeerde schilderijen, om de menselijke wezens die van onderaf naar je kijken terwijl hun voeten aan de hemel hangen. Ook het jongste zelfportret van Georg Baselitz volgt dat stramien: de schilder hangt met zijn hoofd naar beneden en op dat toch al bejaarde hoofd prijkt een baseballpetje. Maar Baselitz heeft meer in zijn mars dan alleen maar op z'n kop staan. Een expositie in Bonn slaat een brug van het scandaleuze vroege werk in 1963 – toen zijn schilderij van een onanerende jongen door justitie in beslag werd genomen – naar de krachtige vingerschilderingen uit de jaren zeventig en de lieflijke volkskunst-parafrases van later. Zelfs zijn eerste schilderpogingen buit Baselitz uit, zoals de onhandig neergepenseelde cowboys en Winnetou-achtige indianen.

T/m 8 aug in de Kunst- und Ausstellungshalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di-wo 10-21u, do-zo 10-19u; Inl 0049-22891710 of www.bundeskunsthalle.de

Renner

Op zijn foto's biedt de Oostenrijker Lois Renner ons een verleidelijk kijkje in zijn atelier. Klassieke schilderijen hangen er aan de muren, beelden zoals een antieke faun staan er majesteitelijk in de ruimte, soms zie je achter een raam een drumstel, of de kunstenaar zelf kijkt naakt uit een hoek naar buiten. Maar de realiteit is bedrieglijk: i.p.v. atelier-idylles zijn de grote foto's in het echt kleine maquettes met een schaal van 1:10. Hoe geraffineerd Renner dit spel met schijn en zijn speelt toont Museum Abteiberg in Mönchengladbach t/m 31 mei.

Inl 0049 2166928900.

En verder

Peer Gynt in de regie van Peter Zadek v.a. 8 april. Berliner Ensemble: 0049 3028 23160; 2000 Jahre Jesus, Duitse musical over leven en sterven van Jezus Christus, t/m 18 april in de theatertent a.d. Königssee bij Schönau: 0049 1805725972; Festtage, met Arnold Schönbergs opera Moses und Aron olv Daniel Barenboim, v.a. 10 apri. Staatsoper Unter den Linden, Berlijn: 0049 3020 44762.