Duitse rechter: terreurverdachte voorlopig vrij

Mounir Al-Motassadeq, een Marokkaan die tot vijftien jaar cel was veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika, is gisteren door de rechter op vrije voeten gesteld. Vorige maand besloot het Constitutionele Hof in Karlsruhe dat zijn zaak opnieuw moest worden beoordeeld na nieuwe getuigenverklaringen. Een Hamburgse rechter oordeelde gisteren dat er in afwachting van het hernieuwde proces – waarschijnlijk in juni – geen aanleiding was om Motassadeq vast te houden. Wel moet hij zich twee keer per week bij de politie melden.

Twijfel over het vonnis tegen Al-Motassadeq ontstond tijdens de rechtszaak van zijn vriend, Abdelghani Mzoudi (30). Beiden werden ervan verdacht hand- en spandiensten te hebben verricht voor de zogeheten `Hamburgse cel' van Al-Qaeda, die de hoofddaders van de zelfmoordaanslagen in 2001 leverde. Op het laatste moment kwam bij het proces tegen Mzoudi bewijsmateriaal uit de Verenigde Staten dat hem vrijpleitte.

Justitie heeft nooit officieel gezegd van wie het nieuwe bewijsmateriaal afkomstig was, maar het is vrijwel zeker dat het gaat om de getuigenverklaring van Ramzi Binalshibh. Deze Jemeniet zou in 2001 een van de gekaapte vliegtuigen besturen, maar kreeg destijds geen visum voor de Verenigde Staten. Hij werd later gearresteerd in Pakistan en zit in Amerikaanse hechtenis. Hij zou hebben verklaard dat alleen de drie bij de aanslagen omgekomen piloten en hijzelf op de hoogte waren van de aanslagen. Deze verklaring pleit ook Motassadeq vrij. Vandaar dat het Hof vorige maand besloot dat zijn rechtszaak opnieuw moest. De officier van justitie sluit echter niet uit dat Motassadeq ook in tweede instantie veroordeeld wordt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is ,,teleurgesteld'' over de vrijlating van Motassadeq. ,,Wij zijn van mening dat er sterke bewijzen tegen hem zijn'', aldus een woordvoerder. ,,En we geloven dat hij een gevaarlijke man is.'' Volgens Motassadeqs advocaat volgt Amerika het proces nauwgezet. ,,De Amerikanen moeten beseffen dat het hier geen Guantánamo is'', aldus de advocaat.