Deportivo zet favoriet AC Milan op zijn nummer

Na Real Madrid en Arsenal verloor de Champions League gisteravond zijn derde favoriet voor de eindzege. Deportivo La Coruña leverde in een fascinerende wedstrijd een ongekende prestatie door AC Milan met 4-0 te verslaan. De Spaanse ploeg speelt in de halve finales tegen FC Porto, dat zich in Lyon tegen Olympique niet liet verrassen. Een gelijkspel (2-2) was voldoende na de 2-0 zege in het eerste duel.

Twee illustere Nederlandse kenners van het Spaanse voetbal, Guus Hiddink en Johan Cruijff, gaven Deportivo La Coruña vooraf geen schijn van kans in de return tegen AC Milan. De Galiciërs moesten immers een in het San Siro-stadion opgelopen 4-1 achterstand goedmaken. Milan zou te degelijk zijn om zich te laten verrassen, zoals Real Madrid een dag eerder overkwam tegen Monaco. Aldus de opvatting van het tweetal. Gezien de lege plekken op de tribunes van het stadion Municipal de Riazor deelden veel aanhangers van Depor hun mening.

Eens te meer bleek voetbal een onvoorspelbaar spel. Het openingsdoelpunt van Walter Pandiani, in de vijfde minuut, paste perfect in het scenario van coach Javier Irureta. De aanvaller uit Uruguay verschalkte `monument' Paolo Maldini en schoot de bal in de draai langs doelman Dida. Daarna voerde Deportivo het tempo en de druk op. Milan werd steeds vaker op eigen helft teruggedrongen. Zelfs in balbezit werd de ploeg van de Nederlander Clarence Seedorf voor het doel van Dida opgejaagd. Milan werd afgetroefd op loopvermogen, techniek en inzet.

De beloning voor het Spaanse elftal kwam na ruim een half uur. Een prima aangesneden voorzet van Alberto Luque werd door Juan Valerón ingekopt: 2-0. Doelman Dida, kort ervoor geblesseerd, stond verkeerd opgesteld en liep onder de bal door. Even voor rust deelde Deportivo de rossoneri nóg een mentale dreun uit. Na een fout van Milan-verdediger Alessandro Nesta ging Luque vrij op Dida af en schoot de bal hoog in het net.

De gewaardeerde Milan-coach Carlo Ancelotti zag in de pauze nog geen reden Jon Dahl Tomasson te vervangen door Fillipo Inzaghi. Tomasson, de voormalige spits van Heerenveen en Feyenoord, kreeg kort na rust nog een aardige kans, maar zijn inzet maakte een krachteloze indruk. In de 67ste minuut werd de Deen alsnog gewisseld voor Inzaghi.

De behoudende Ancelotti bracht ondanks de penibele situatie Milan was bij een 3-0 stand door het doelpunt van Deportivo in het eerste duel al uitgeschakeld geen extra aanvaller in het veld. Offensief ingestelde middenvelders (Serginho en Rui Costa) moesten de dreigende uitschakeling voorkomen maar hadden geen succes. Deportivo La Coruña kreeg loon naar werk toen invaller Fran een kwartier voor tijd 4-0 aantekende. De 34-jarige middenvelder kreeg daarbij de hulp van Milan-verdediger Cafú die de bal van richting veranderde waardoor Dida kansloos was.

Rui Costa (afstandsschot) en Inzaghi (in het strafschopgebied) waren nog dicht bij een treffer en een eventuele verlenging. Maar Deportivo bleef de beste ploeg en verdiende de vooraf onhaalbaar geachte plek in de halve finales. Op eigen grondgebied herhaalden de Spanjaarden het huzarenstukje van 7 maart 2001, toen Paris Saint-Germain na een achterstand van 0-3 alsnog met 4-3 werd verslagen. Nu was de tegenstander echter van een andere allure.

Milan ondervond net als Real Madrid een dag eerder dat het bijna ondoenlijk is in het huidige internationale topvoetbal aan de absolute top te blijven. Investeringen van honderden miljoenen euro's bieden geen garantie voor langdurig succes. Beide onoverwinnelijk geachte ploegen schaarden zich niet eens bij de laatste vier van Europa. Milan bleef dit seizoen 28 wedstrijden ongeslagen, maar liet zich in Noord-Spanje ondanks een comfortabele uitgangspositie afbluffen door de nummer drie van de Primera Division.

In tegenstelling tot de Italiaanse koploper heeft FC Porto veel jonge spelers van eigen bodem. Coach José Mourinho heeft er een sterk collectief van gemaakt. In Stade de Gerland in Lyon begon Olympique sterk aanvallend. Vooral Péguy Luyindula was actief voor het doel van Vitor Baía, maar Porto opende de score. Deco bereikte met een fraaie diagonale pass Ribeiro Maniche die de aanval afrondde. Binnen het eerste kwartier nog maakte Luyindula gelijk.

De genadeklap voor Lyon kwam even na rust. De tweede treffer voor Porto leek veel op de eerste. Weer bediende Deco vanaf de linkerkant met buitenkant rechts Maniche, die 1-2 maakte. Na zijn tweede treffer moest Lyon vier keer scoren. Alleen Elber kon het leed wat verzachten met de gelijkmaker in de slotfase. Olympique Lyon speelde toen al met tien man omdat Edmilson met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd.

Porto behaalde voor het eerst sinds tien jaar weer een aansprekend resultaat in het belangrijkste Europa-Cuptoernooi. Een triomf voor trainer Mourinho die onder Robson en Van Gaal bij Barcelona werkte, maar daar niet serieus werd genomen. De talentvolle ploeg van ex-Ajacied Benni McCarthy is een gevaarlijke outsider in het verrassende gezelschap der halve finalisten.