De kist van John Lennon

Bobby Parker speelt nog eens het pakkende gitaar-introotje, dat hij in 1961 bedacht voor zijn hit Watch your step. En als we daarna een stukje I feel fine van de Beatles te horen krijgen, is het onmiskenbaar waar dat loopje vandaan kwam. Parker is er trots op, zegt hij. ,,Al had ik er wel iets meer erkenning voor willen krijgen.''

Watch your step was één van de 41 platen in de draagbare, 15 kilo wegende kist met ingebouwde jukebox, die jarenlang eigendom van John Lennon is geweest. Het apparaat, een KB Discomatic van Zwitserse makelij, bleef begin jaren zeventig in Londen achter toen de ex-Beatle definitief naar New York verhuisde. Via een veiling bij Christie's kwam het in 1989 (voor slechts 2.500 pond) in handen van een impresario in Bristol. Hij knapte het op, analyseerde de 41 platen en realiseerde zich dat er een verhaal in zat. In deze draagbare jukebox had John Lennon niet alleen zijn favoriete nummers samengebracht, maar ook de muziek die hem het meest heeft beïnvloed. En dus ook de Beatles.

John Lennon's jukebox, vorig jaar geproduceerd door een Engels dochterbedrijf van Endemol, vertelt dat verhaal. De documentaire, die morgenavond wordt vertoond in de NPS-rubriek Het uur van de wolf, biedt in beeld en geluid een soms voorspelbare (Be-Bop-A-Lula) maar soms ook onverwachte (Turqoise van Donovan) keuze uit de platen in de koffer, en laat bovendien veel oorspronkelijke makers aan het woord. Niet alleen Bobby Parker, maar ook de Isley Brothers van wie de Beatles de hoge gilletjes in hun eerste nummers overnamen, Delbert McClinton die zijn eigen mondharmonica-nootjes herkende in Love me do, het legendarische liedjesmakersduo Leiber & Stoller, de rocker Gary US Bonds, John Sebastian van de Lovin' Spoonful – en nog veel meer, zodat deze uitzending af en toe begint te lijken op een superaflevering van Single luck.

Erg diep gaat regisseur Christopher Walker niet in op de stilistische sporen die de inhoud van de jukebox in het Beatles-oeuvre heeft achtergelaten. Maar het is al mooi genoeg Lennon zelf op de geluidsband, in fragmenten uit oude radio-interviews, te horen vertellen hoe gretig hij naspeelde wat hij op die platen hoorde. Bobby Parker is er nog steeds een beetje beduusd van.

Het uur van de wolf: John Lennon's jukebox, NPS, morgen, Ned.3, 21.05-22.00u.