CDA boos op Hirsi Ali om `apartheid'

Het CDA is boos op het Kamerlid Hirsi Ali van coalitiegenoot VVD nadat zij de christendemocraten er vanmorgen van heeft beschuldigd een politiek van ,,apartheid op scholen'' voor te staan. Volgens Kamerlid Sterk (CDA) heeft Hirsi Ali daarmee ,,de grenzen van haar politieke geloofwaardigheid overschreden''. Het VVD-Kamerlid doet haar uitspraken vandaag als columniste van het Algemeen Dagblad.

Sterk kondigde vanmorgen aan vanmiddag in de Kamer excuses te eisen van Hirsi Ali. Beide Tweede Kamerleden zijn woordvoerder voor hun partij in het debat over de integratienota van de parlementaire onderzoekscommissie-Blok.

Hirsi Ali schrijft in haar column over de opstelling van het CDA in het eerste deel van het debat naar aanleiding van het rapport-Blok. Hirsi Ali meent dat Sterk het ,,respect'' van de ,,keuzevrijheid'' van de ouders belangrijker vindt dan de ,,apartheid op scholen'' die hiervan het gevolg is.

Volgens Hirsi Ali werd in dat debat duidelijk dat christelijke partijen geen gebrek aan inzicht hebben in het vraagstuk van witte en zwarte scholen, maar dat ze ,,juist een gesegregeerde maatschappij wíllen: blanken bij blanken, witten bij witten, katholieken bij katholieken, joden bij joden, moslims bij moslims, rijken bij rijken en armen bij armen''. Naast het CDA hield volgens Hirsi Ali ook het Kamerlid Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie) ,,een pleidooi voor apartheid''.

Sterk verwijt Hirsi Ali stelselmatig alleen buiten de Tweede Kamer vergaande voorstellen voor beleid te doen. ,,Ik vind dat een politiek van lik-me-vestje'', aldus Sterk. ,,Mevrouw Hirsi Ali roept van alles, maar uiteindelijk heeft dat geschreeuw weinig effect.''

Sterk verklaarde vanmorgen des te bozer te zijn omdat ,,mevrouw Hirsi Ali dinsdag zelf stond te stotteren in het debat. Ze kon haar bijdrage zelfs niet afmaken. En ze erkende dat de VVD in het verleden heeft zitten slapen wat betreft een daadkrachtig integratiebeleid''.

Sterk haalt het voorbeeld aan van de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken eind vorig jaar waar Hirsi Ayaan beweerde dat ,,ook grote geleerden tot de ontdekking zijn gekomen dat ontwikkelingshulp geen zin heeft''. ,,Maar ze stemde'', aldus het CDA-Kamerlid, ,,uiteindelijk gewoon in met de voorstellen van het kabinet.''