Boze werknemers EdF sluiten stroom af

Werknemers van het Franse energiebedrijf Electricité de France (EdF) hebben gisteren in verschillende steden in Noord-Frankrijk, waaronder Lille, de stroom afgesneden. Ze protesteerden daarmee tegen de privatiseringsplannen die de Franse overheid met het staatsbedrijf zou hebben.

In het stadsgewest Lille-Roubaix-Tourcoing zaten ongeveer een miljoen inwoners hierdoor gisteravond sinds 21.00 uur zonder stroom. EdF heeft de stroomtoevoer snel weer hersteld. Er deden zich geen incidenten voor. De activisten hadden uit zestig verdeelkasten de stoppen verwijderd. EdF heeft die direct vervangen.

De 140.000 werknemers van EdF en de 30.000 bij het zusterbedrijf Gaz de France (GdF) zijn bang door de voorgenomen privatisering hun huidige, gunstige pensioenregeling kwijt te raken.

De nieuwe minister van Financiën Nicolas Sarkozy heeft deze week gezegd dat aan de ambtenarenstatus van de werknemers van beide staatsbedrijven niets zal veranderen. Wel wil hij de bedrijven ,,de middelen geven die zij nodig hebben om zich te ontwikkelen'', aldus Sarkozy. Volgens de minister is geen sprake van privatisering, maar van een veranderende status van de staatsenergiebedrijven.

Vandaag gingen in heel Frankrijk werknemers van EdF en GdF de straat op, uit protest tegen de plannen. Begin dit jaar is een wetsontwerp aangenomen dat voorziet in toelating van vreemd kapitaal bij staatsbedrijven, zodat commerciële partijen aandeelhouder kunnen worden. Frankrijk voldoet hiermee aan de wensen van de Europese Commissie. Die vindt dat de Franse staat EdF ten onrechte steunt.